2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Január 10. 19:53, vasárnap | Világ
Forrás: HVG / Reuters

Egyre több amerikai törvényhozó támogatja a Trump elleni impeachment-eljárást

Egyre több amerikai törvényhozó támogatja a Trump elleni impeachment-eljárást

WASHINGTON, január 10., vasárnap (MTI/Reuters) – Egyre több honatya támogatja az impeachmentet, azaz az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását Donald Trump leköszönő elnökkel szemben.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a demokrata párti képviselőknek sikerül az indítványt elfogadtatni, hiszen a republikánus politikusok nélkül ez nem megvalósítható. Erről a helyi sajtó adott tájékoztatást.

Ted Lieu demokrata képviselő Twitterén közölte, hogy már 190 honatya biztosította őt támogatásáról az impeachment-eljárás elindításához:"Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot" - írta a Twitteren.

Egy másik, republikánus szenátor, Pat Toomey szerint Donald Trumpnak minél hamarabb le kell mondania, mégpedig az ország biztonságának és a társadalmi nyugalom érdekében. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski is hasonlóan nyilatkozott.

Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja venni az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.
A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak át kellene szavaznia.

Még ha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Nem volt eddig példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

Címkék: impeachment, Trump

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.