2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 29. 16:23, szerda | Kzélet
Forrás: cas.sk / TASR

Eldőlt: a kormány jóváhagyta az Egészségügy reformját – megszűnhetnek egyes kórházak?

Eldőlt: a kormány jóváhagyta az Egészségügy reformját – megszűnhetnek egyes kórházak?

A kormány szerdán jóváhagyta az ún. egészégügyi reformot. A kórházakat így több szintes besorolás alapján osztályozzák a jövőben. Az első kézzelfogható eredményeket 2024-re várják.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez az elmúlt 17 év legszámottevőbb reformja. Az intézkedés elvileg kevesebb felesleges halálesethez, több megmentett élethez vezet, valamint javít majd az egészségügyi dolgozók munkakörülményein. A kórházak öt szinten működnek majd – közösségi, regionális, komplex, vég és nemzeti. Az intézkedéssel optimalizálni kívánják a kórházhálózatot. A szaktárca hozzátette: a következő hónapokban részletesen elmagyarázzák az érintetteknek a reform lényegét és annak gyakorlatba helyezését.

A listán lévő kórházaknak lehetőségük lesz közegészségügyi biztosításból fedezniük kiadásaikat. A tárca szerint ez kevesebb felesleges halálesethez és több megmentett élethez vezet, valamint az egészségügyben dolgozók körülményein is javít, sőt optimalizálja azt. A minisztérium igyekezett leszögezni, hogy az intézkedés következtében egyetlen kórház sem szűnik meg. Az ágyak, amelyek a járvány előtt kihasználatlanul hevertek az egyes intézményekben, a következő években egy pontosan és részletesen kidolgozott terv alapján kerülnek át más kórházakba.

A szaktárca ígérete szerint az orvosok mostantól új gépekkel és nagyobb csapatokban dolgozhatnak majd, így azok sokkal pontosabb és alaposabb képet kapnak a betegekről. A reform emelni fogja a betegellátás biztonságát és minőségét. A reform egy nagyobb csomag része, amelyre egymilliárd eurót kívánnak fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.