2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 30. 15:10, péntek | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Eldőlt: szükség lesz a harmadik adag oltásra is

Eldőlt: szükség lesz a harmadik adag oltásra is

Szlovákiában kezdetét vette a koronavírus okozta járvány harmadik hulláma. Az esetszámok drasztikus növekedésére az iskolák és a diákszállók nyitását követően kerülhet sor.

A harmadik hullámban a domináns vírus a delta variáns lesz és elsÅ‘sorban a nem beoltottakat érinti majd. Erre Martin Pavelka járványügyi szakértÅ‘ figyelmeztetett mai sajtótájékoztatóján. A szakember elmondása szerint elkerülhetetlen lesz az vakcina harmadik adagjának beadása. „A közeljövÅ‘ben mindenképp szükséges lesz a harmadik adag, de egyelÅ‘re a kétvakcinás rendszer bÅ‘ven elegendÅ‘. Izraelben már most oltanak a harmadik adaggal, náluk ugyanis a tömeges oltás korábban, már decemberben elkezdÅ‘dött. Nálunk ez egyelÅ‘re túl korai lenne,” nyilatkozta Pavelka.
Hozzátette, a harmadik hullám elsÅ‘sorban a nem beoltottakra lesz veszélyes. Arra is figyelmeztetett, hogy a delta variáns roppant fertÅ‘zÅ‘, így mindenki elkapja, aki kapcsolatba kerül vele. „A vírus sokkal veszélyesebb és fertÅ‘zÅ‘bb az eddigieknél, több ember eshet áldozatul, elsÅ‘sorban a nem beoltottak közül,” magyarázta a szakember. A delta variáns egy merÅ‘ben más mutáns, tünetei nagyban hasonlítanak a közönséges influenzához. A járványügyi szakértÅ‘ aláhúzta, hogy a COVID-19 egy megelÅ‘zhetÅ‘ betegség, amelyre az oltás az egyetlen fegyver.

Jana Ježíková, egészségügyi államtitkár elismeri, hogy az emberek egyre frusztráltabbak a járvány miatt, de megismételte: az oltás az egyetlen út a szabadsághoz. „A delta variáns itt van köztünk, a fertÅ‘zöttek 40%-a ezt a mutánst kapja el. Ha nem tesszük kötelezÅ‘vé az oltást, más módon kell védekeznünk,” magyarázta.

Kamil Száz államtitkár és gyermekorvos is az oltásra buzdít minden gyermeket és pedagógust. „Csak együttes erÅ‘vel tudjuk legyÅ‘zni a járványt,” tette hozzá.

Címkék: delta, koronavírus, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.