2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. December 01. 20:02, csütörtök | Életmód
Forrás: ma7.sk

Élelmiszerpazarlás

Élelmiszerpazarlás

Szakértők szerint egy átlagos szlovákiai fogyasztó közel 100 kilogramm élelmiszert dob ki évente a szemétbe. Kicsit tudatosabb vásárlási szokásokkal egy év alatt akár 100-150 eurót is meg tudnánk spórolni.

A hírt a ma7.sk tette közzé.

A tudatosság magától előjött bennünk az utóbbi hónapokban, mivel eddig nem látott áremelkedés jelentkezett az élelmiszer terén is. Ilyen árak mellett az emberek többsége meggondolja mit és mennyit tesz a kosarába vásárláskor.

Az egyik szlovák bank felmérte, hogy a hazai fogyasztók 34 százaléka idén kevesebbet költ majd a karácsonyi ajándékokra, de nagyságrendileg minden hatodik személy az ételen és az esetleges kirándulásokon is spórol majd a karácsonyi időszakban.

Az élelmiszer drágul leginkább Szlovákiában, az elmúlt egy évben több mint a negyedével emelkedtek az árak átlagosan, de a konyhában használt olajok több mint a felével, míg a kenyér ára is harmadával lett magasabb. Ettől nem sokkal maradnak el a tejtermékek, valamint a hús sem.

A karácsonyi készülődés során ezért szintén tapasztalni fogjuk a magasabb kiadásokat, de a Statisztikai Hivatal tájékoztatott, hogy a halak árában kisebb emelkedést mértek, mint a húsokéban. A karácsonyi ponty kedvezőbb ára ellenére az ünnepi vacsora így is 20-30 százalékkal drágább lesz a tavalyi évhez képest.

Az ünnepeket megelőző időszakban egyébként is az a jellemző, hogy a vásárlók mindenből nagyobb mennyiséget szereznek be, részről a nagyobb családi összejövetelek miatt, részről pedig a boltok nyitvatartási ideje miatt. Érdemes átgondolni, mennyi ételre lesz szükségünk, mert a kidobott élelmiszerek mennyisége ebben az időszakban a legnagyobb - figyelmeztettek a szakértők.

Hozzá kell tenni, hogy Szlovákiában magasabb az élelmiszerekre költött összeg, mint az EU-s átlag. A háztartások bevételeinek átlagosan 20 százalékát költik ételre, az uniós átlag 15 százalék. A béreink még mindig alacsonyabbak az átlagnál, de az élelmiszer, még az árnövekedés ellenére is, 5 százalékkal olcsóbb, mint a többi Uniós országban.

Forrás: dunaszerdahelyi.sk / ma7.sk

Címkék: élelmiszer, pazarlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.