2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Február 03. 03:43, csütörtök | Közélet
Forrás: Menyhárt József - facebook

Elhunyt Szigeti László

Elhunyt Szigeti László

Hatvannégy éves korában örök nyugovóra tért Szigeti László, a Szlovák kormány egykori iskolaügyi minisztere. A szomorú hírt a Szövetség is megerősítette.

Szigeti László a Magyar Koalíció Pártjának egyik oszlopos tagja elÅ‘ször parlamenti képviselÅ‘ként, késÅ‘bb oktatási államtitkári pozícióban, egy rövid ideig pedig ideiglenes iskolaügyi miniszterként is megállta a helyét. A tárcát Martin Fronc korábbi miniszter lemondását követÅ‘en vette át.

Szigeti László 1957. augusztus 3-án született Búcs községben, otthona és iskolás éveinek színhelye azonban Párkány volt. Az egyetemet a pozsonyi Comenius Természettudományi karán végezte el, matematika és földrajz szakos tanárként diplomázott. Pedagógiai hivatását a Párkányi Gimnáziumban gyakorolta, ahol 1990-ben a tanintézmény igazgatójává választották. Ezt a funkciót 1995-ig töltötte be.
Politikai pályafutását a Bugár Béla vezette Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomban kezdte, az 1994-es választásokon parlamenti mandátumot szerzett. A Nemzeti Tanácsban töltött idÅ‘ alatt elsÅ‘sorban az oktatási, a tudományos, a kulturális és sportért felelÅ‘s bizottságokban kamatoztatta tudását. Az MKDM 1996-ban alelnökévé választotta.

Négy évvel késÅ‘bb, az 1998-as választásokon – immár a közös párt, az MKP – színeiben ismét parlamenti képviselÅ‘ lett, a Mikuláš Dzurindával való kormányalakítást követÅ‘en pedig az oktatási tárca államtitkári feladatait látta el. A minisztériumon belül Å‘ felelt a regionális oktatásért, valamint az ifjúsági és sporttal kapcsolatos témákért. Ugyanerre az idÅ‘szakra választották meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség alelnökévé, valamint Å‘ lett az MKP iskolaügyért és kultúráért felelÅ‘s alelnöke. A kétezres években 2000 és 2006 között a szlovák-magyar kisebbségi bizottság alelnöke. Szigetit 2002-ben harmadszor is beválasztották a Parlamentbe, a második Dzurinda-kormányban ismét államtitkári feladatokat bíztak rá az oktatásügyben. Ez idÅ‘ alatt lett az újonnan létrehozott Selye János Egyetem igazgatótanácsának elnöke. (2004 – 2010)

Szigeti László 2006. február 9-én az Oktatási tárca megbízott miniszterévé lépett elÅ‘, miután a KDH-s Martin Fronc pártja a koalícióból való kilépés miatt kénytelen volt lemondani posztjáról. Azon az éven mondta az érettségik megnyitásakor, hogy Å‘ maga színjelesre végzett a középiskolán, egykori tanára bölcsességét pedig szívesen megosztotta az izguló diákokkal: „MindenbÅ‘l egy keveset, a kevésbÅ‘l azonban mindent.”

A 2006-os választásokon Szigeti László negyedszer is parlamenti képviselÅ‘ lett, igaz nyolc év után ismét ellenzékben. Mandátuma lejártát követÅ‘en az önkormányzati politika felé fordult, 2010-tÅ‘l párkányi városi képviselÅ‘, 2013-tÅ‘l pedig a Nyitra megyei parlament testületének tagja lett. A 2010 és 2016 közötti években a Selye János Egyetem igazgatótanácsának tagja volt, valamint pártja, az MKP saját Országos Tanácsának elnökévé választotta. Ezt a funkciót szintén 2006-ig töltötte be.

Szigeti Lászlót 2013 szeptemberében csalással gyanúsították, de 2017. szeptember 14-én a Pozsonyi Megyei Bíróság végleg tisztázta az ellene felhozott vádak alól. A 2020-as választásokon még szerepelt egy párt listáján, ekkor a Magyar Közösségi Összefogás színeiben indult.

Forrás: facebook - Farkas Iván

Forrás: facebook - Farkas Iván

Házas volt, két gyermek édesapja. Hatvannégy évesen hunyt el. Nyugodjék békében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Közélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Közélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfÅ‘ | Közélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.