2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 06. 22:33, hétfő | Világ
Forrás: Cas.sk

ENSZ: Háború felé tartunk

ENSZ:  Háború felé tartunk

António Guterres ENSZ-főtitkár attól tart, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus további lehetséges eszkalációja \"kiterjedtebb háborúhoz\" vezetheti a világot.

Az ENSZ Közgyűlésén Guterres ismertette a következő év prioritásait, amelyek elsősorban az ukrajnai orosz invázióra, a klímaválságra és a rendkívüli szegénységre fókuszálnak. "A békére való esély folyamatosan zsugorodik. A további eszkaláció és a tömeges vérontás esélye egyre csak nő, és attól tartok, hogy a világ egy nagy háború felé tart - és nem véletlenül" - fogalmazta meg aggodalmait Guterres.

Az ENSZ-főtitkár azt is megjegyezte, hogy a tudósok és biztonsági szakértők a tizenkettedik órához közel tekerték el a szimbolikus világvége óra mutatóját, amely azt mutatja, milyen közel van a Föld a teljes pusztuláshoz. Jelenleg mindössze 90 másodpercre van éjféltől, amit Guterres figyelmeztető jelnek tekint.

"Számos olyan kihívással kezdtük a 2023-as évet, amilyennel még soha nem találkoztunk. Fel kell ébrednünk és munkához kell látnunk" - jelentette ki Guterres, aki beszédében megemlítette, hogy a világbékét más jelenségek is fenyegetik, utalva például az izraeli-palesztin konfliktusre, illetve az afganisztáni, a mianmari vagy a haiti helyzetre.

Forrás: cas.sk

Címkék: ENSZ, háború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.