2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Január 14. 16:47, péntek | Tech
Forrás: Portfolio.hu

Enyhülőben a chiphiány?

Enyhülőben a chiphiány?

A dolog semmiképp sem feketefehér, és messze vagyunk az optimálistól, de egyes komponenseket már gyorsabban kapják kézhez a vásárlók.

Az elmúlt hetekben több olyan cikk és elemzés is megjelent, amely a készlethiány elhúzódását több évre prognosztizálta. A helyzet azóta valamelyest javulni látszik, amit egy felmérés is megerÅ‘sített. A tanulmányban több olyan komponenst is említenek, amelyek esetében lerövidült a várakozási idÅ‘. Az elsÅ‘ jelek mindenképp biztatóak.

A TrendForce foglalta össze a tavalyi év utolsó periódusára vonatkozó fontosabb számokat, az egyes PC-s és okostelefonos komponensekre lebontva azokat. Ebben arról olvashatunk, hogy novembertÅ‘l kezdÅ‘dÅ‘en egyes PC-s alkatrészeknél már jól kivehetÅ‘ volt az enyhülés, ez pedig lehetÅ‘vé tette az ODM-gyártók számára a forgalom jelentÅ‘s növelését. Ma még mindig komoly késlekedés látszik a PCIe 3.0 interfészt használó SSD-vezérlÅ‘knél (amelyeket a belépÅ‘ szintű és mainstream összeállításokba szánnak), de az olyan kifejezetten új alkatrészeknél is hasonló a helyzet, mint az Intel 12. generációs (Alder Lake) chipjei. Ebben a kategóriában 8-12 hét alatt tudják leszállítani a megrendelt példányokat, míg az olcsó, jóval nagyobb példányszámban gyártott kütyüknél (lásd PMIC-k, WiFi-vezérlÅ‘k, illetve USB Type C-vezérlÅ‘k) már jelentÅ‘s javulást tapasztalunk.

Rontja az összképet, hogy a félvezetÅ‘gyártók még mindig a kapacitás terén mutatkozó korlátokkal küszködnek, emiatt például a kijelzÅ‘ IC-k, az érintÅ‘képernyÅ‘k vezérlÅ‘i, valamint a szerverekbe szánt LAN-chipek még mindig komoly csúszásban vannak – igaz, a korábban látott 50 hetes leszállítási idÅ‘ mára nagyjából 40 hétre csökkent. Emiatt a szerverek forgalma az elsÅ‘ negyedévben 8 százalékkal csökkenhet, míg a laptopoknál a fent említett javulás miatt csak nagyjából 5 százalékos mérséklÅ‘dést láthatunk majd – ami teljesen normálisnak tekinthetÅ‘, hiszen az ünnepeket követÅ‘ elsÅ‘ negyedév általában érzékelhetÅ‘ visszaesést mutat a forgalom és az eladások terén.

Az okostelefonok esetében a 4G-t támogató SoC-k 30-40 hét alatt kerülnek ki a vásárlókhoz, míg az OLED DDIC-k és az érintÅ‘képernyÅ‘k vezérlÅ‘i 20-22 hét alatt érik el az ügyfeleket. A forgalom ebben a szegmensben 13 százalékkal esik vissza az ünnepi idÅ‘szakhoz képest, viszont a helyzet fokozatosan javulni fog.

Címkék: chiphiány, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.