2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Március 26. 22:47, szombat | Magyarország
Forrás: Euronews

EP: Az Orbán-kormány tagjai a magyarországi oligarchia szerves részét képezik

EP: Az Orbán-kormány tagjai a magyarországi oligarchia szerves részét képezik

Állásfoglalást fogalmazott meg és fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament. A dokumentum azokat a kormányokat említi, amelyek részesei a helyi oligarchiának. Orbán Viktor is szerepel az iratban.

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament azt a jelentést, amiben arról írnak, hogy vannak olyan tagállamok, ahol a nemzeti kormányok tagjai is az „oligarchia részei“, az uniós pénzeket pedig saját céljaikra használják fel – írja a Népszava. Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások központosításával egy olyan rendszert épített ki, amely a saját belső köre számára osztotta újra a vagyont.

“A finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalásban a magyar miniszterelnök neve is felbukkan, amikor azt írják benne tényfeltáró cikkekre hivatkozva, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította, és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Az is szerepel a jelentésben, hogy az EU Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) 2015 és 2019 között Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást,” folytatódik a cikk.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő javaslata alapján nem csak az orosz oligarchák pénzét és vagyonát kell befagyasztani, de azokat az uniós forrásokat is meg kell állítani, amelyek EU-s oligarchák kezében kötnek ki. „Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon” – mondta. A jelentés természetesen nem kötelező érvényű, de felszólítja az Európai Unió intézményeit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy az egyes tagállamokban működő oligarchiák ne vehessék át a hatalmat a gazdaság, a pénzügyek és a politika felett. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak és szigorúbb szabályokat az összeférhetetlenségek megakadályozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 14:28, szerda | Magyarország

Pusztító vihar tombolt Magyarországon

A tűzoltók a villámlás és a kidöntött fák okozta károk helyreállításán dolgoznak. A vihar autókat, épületeket és utakat rongált meg.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.