2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. November 14. 12:23, vasárnap | Kultúra
Forrás: cas.sk

Érdekes kiállítás Rimaszombatban: Így látják a gyermekek a romák életét

Érdekes kiállítás Rimaszombatban: Így látják a gyermekek a romák életét

A Rimaszombatban található Gömör-Kishonti Múzeumban egy olyan kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, amelynek alkotásait helybéli gyermekek készítették a „Romano Dzsivipen – Roma Élet” verseny keretében.

A TASR információi szerint a kiállítás december 31-ig tart. A projekt célja, hogy erőteljesen támogassa a helyi gyermekek alkotói fantáziáját, valamint elmélyítse őket a roma kultúra gyönyörűségeiben. „Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy az alkotások témái a roma kultúra, a romák múltja és jövője, a népi lakhatás motívumai, a vándorélet és a cigányság kötődése a zenéhez, valamint a mesterségekhez legyenek. Egyszóval minden olyan témakört bejárhatunk, amely valamilyen szinten kötődik a roma kisebbséghez,” nyilatkozta Ľudmila Pulišová, a múzeum egyik etnológusa.

Az idei versenybe három járás (Rimaszombat, Nagyrőce, Poltár) nyolc iskolájának 55 diákja csatlakozott. A beérkezett munkákat egy szakmai zsűri bírálja el, mindkét kategóriában három alkotást díjaznak. A 2021-es kiállítás az élmény alapú tanulásra is fókuszál, így lett a projekt része a Šarlota Bottová, roma képzőművész által vezetett kreatív műhely.

A „Romano dzsivipen – Roma élet” projekt egészen 1996-ig nyúlik vissza, a múzeum ekkor indította el a roma kultúrára épülő képzőművészeti versenyt. A kiállítást a Kulturális minisztérium támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.