2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 24. 13:32, szerda | Tech
Forrás: TECHRADAR

Érkeznek a zöld szerverközpontok – de, mit is jelent ez?

Érkeznek a zöld szerverközpontok – de, mit is jelent ez?

Zöld szervezközpontnak nevezünk olyan adattároló központokat, amelyek szén-dioxid kibocsájtása kisebb mértékű, mint amennyit megköt maga a létesítmény.

Bár az európai szabályzásoknak köszönhetÅ‘en egyre inkább környeztbarátabbak az adatközpontok, a fogyasztásuk mégis egyre csak nÅ‘. Az európai szerverközpontok áramfogyasztása az elmúlt évtizedben 56 TWh/a-ról egészen 87 TWh/a-ra ugrott, amely 55%-os emelkedést jelent. A szakemberek és elemzÅ‘k szerint ez a mérték 10 éven belül elérheti a 98 TWh/a-t.

A 29 éves Wilfried Ritter a Windcloud nevű cég ügyvezetÅ‘je, a társaság tavaly augusztusban nyitotta meg a számítógép-centrumát. A Németország Schleswig-Holstein tartományában található Enge-Sande területén kialakított épület harminc szerverszekrénynek ad otthont. A központ évente 790 000 kilowattóra áramot fog fogyasztani, ugyanakkor a kialakításának köszönhetÅ‘en több szén-dioxidot köt majd meg, mint amennyit kibocsát. Amennyiben a megoldás beválik, akkor az komoly elÅ‘relépést jelenthet a területen és lehetÅ‘vé teheti, hogy ezek a létesítmények valóban zöldek legyenek.
Ritter megoldása 100%-ban zöld árammal működik, amelyet az Északi-tengeren működÅ‘ szélkerekbÅ‘l nyernek. Egy másik megoldás a Novagreen céggel közösen kifejlesztett rendszer lehet, amely mikroalgákra épít. Az építmény tetején optimális feltételek vannak az algák termesztéséhez, amelyeket késÅ‘bb kozmetikai, gyógyászati vagy élelmiszeripari célokra használnak fel.

A Windcloud a szervertermeit friss levegÅ‘vel hűti és a mikroalgák termesztésére két építményt is üzemeltet. Az egyik függÅ‘legesen van elhelyezve, míg a másik egy 10 x 6 méter méretű medence. A mikroalgákat hetente egyszer gyűjtik össze. Ilyenkor a vizet leszivattyúzzák és a mikroalgákat egy szűrÅ‘n vezetik át, majd végül szárítják. Az utóbbi célra a szervertermek hÅ‘jét használják. A mikroalgák fotoszintetizálnak, hasznosítják a vizet, a levegÅ‘t és a szén-dioxidot, majd levegÅ‘t állítanak elÅ‘.

Azt a cégvezetÅ‘ is elismerte, hogy a módszer még több bizonyítást igényel. A nagyobb méretű létesítmények esetében pedig üzemanyagcellákat alkalmaznának, a számítógépeket pedig nem levegÅ‘vel, hanem vízzel kellene hűteni.

Az energiatakarékos szuperszámítógépek területén szintén jelentÅ‘s összegeket lehetne megtakarítani két fontos változtatással, amelyek Volker Lindenstruth nevéhez fűzÅ‘dnek. Az elsÅ‘ lépés, hogy a processzorokat videokártyákkal helyettesítik. Ez az átállás lehetÅ‘vé teheti a fogyasztás legalább 50 százalékkal való csökkentését. A második fÅ‘ dolog a hűtés: Lindenstruth egyszerű csapvizet keringtet a rendszerben, amely utána a folyókba vezet vissza. Amennyiben minden szervercentrumnál vízhűtést alkalmaznának, akkor 15 milliárd eurót és 21 millió tonna szén-dioxidot lehetne megtakarítani évente. Mindez már csak azért is fontos, mert a számítások alapján egy e-mail elküldése egy gramm szén-dioxid kibocsátását eredményezi, egy órányi videostream egy órányi autóvezetésnek felel meg, míg a több milliárd lájk és keresés által elfogyasztott energiamennyiséggel többször is át lehetne repülni az Atlanti-óceánt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.