2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. November 05. 11:54, szombat | Magyarország
Forrás: HVG

EU: Ismét napirendre kerül a magyar jogállamiság helyzete

EU: Ismét napirendre kerül a magyar jogállamiság helyzete

Az Orbán Viktor vezette kabinet természetesen ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban.

November 18-án ismét napirenden lesz a magyarországi jogállamiság helyzete az uniós tagállamok Európa-ügyi minisztereinek tanácsában, írja a Népszava. Az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében ezúttal meghallgatás lesz, amelyen a kormány részéről várhatóan Varga Judit igazságügyi miniszter vesz részt.

Az általános vitában szó lehet az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot érő támadásokról, a korrupcióról, a titkos megfigyelésekről és a diszkriminációról. Az uniós képviselő-testület idén szeptemberben elfogadta a négy évvel ezelőtti Magyarországról szóló Sargentini-jelentés felfrissített változatát, és megállapította, hogy "ez elmúlt időszakban a helyzet tovább romlott Magyarországon, a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája".

A Népszava információi szerint az Orbán-kormány ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban. A magyar érvelés szerint csak az kerülhet napirendre, ami a hetes cikkelyes eljárást kezdeményező eredeti EP-jelentésben szerepelt - írja a HVG.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 14:28, szerda | Magyarország

Pusztító vihar tombolt Magyarországon

A tűzoltók a villámlás és a kidöntött fák okozta károk helyreállításán dolgoznak. A vihar autókat, épületeket és utakat rongált meg.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.