2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. November 09. 10:35, kedd | Tech
Forrás: Pew Research Center / Autoszektor

Európa viszi a prímet az elektromobilitás terén

Európa viszi a prímet az elektromobilitás terén

Az USA egyértelműen lemaradt, míg Európában és Kínában gyors ütemben lepik el a piacot az elektromos autók. Az ágazat iránt egyre több ismert játékos kezdett el érdeklődni.

A Pew Research Center tette közzé saját részletes felmérését, amelyben természetesen a számukra fontosabb amerikai adatokat emelték ki, viszont ebbÅ‘l jól kirajzolódik, hogy kontinensünk áll az elsÅ‘ helyen a versenyben. A tavalyi évben világszerte összesen nagyjából 3 millió új elektromos autón adtak túl, ezek legnagyobb hányada Európában talált gazdára, míg a második helyen az egyébként óriási kínai piac állt, így az Egyesült Államok csak a harmadik helyre volt jó – Å‘ket pedig az egyéb országok (Kanada, Brazília, stb.) követték a sorban. Az elektromos kategóriába egyébként a plug-in hibrideket és az üzemanyagcellás megoldásokat is belefoglalták, így jött ki a fenti rangsor, ennél azonban talán fontosabb, hogy míg Európában tavaly az összes eladások 10 százalékát tették ki az elektromos modellek, addig Kínában ez az arány 5,7 százalék volt, az USA esetében pedig alig 2 százalékot mértek.

Az európai átlagot (amelybe Svájc, Norvégia, Izland, valamint az Egyesült Királyság is beletartozik) nyilván az északi, fÅ‘ként a skandináv országok kiemelkedÅ‘en magas számai emelték magasabbra, hiszen a listán Norvégia áll az elsÅ‘ helyen a maga 74,8 százalékos adatával, Å‘ket pedig Izland követi 52,4 százalékkal, de a svéd 32,3 százalékos arány sem lebecsülendÅ‘. Ehhez képest a kínai 5,7 százalék már kifejezetten alacsonynak tűnik, de Lengyelország 0,8 százalékos száma már abszolút eltörpül a nagyok mellett. Az elmúlt 5 év növekedési üteme szintén a mi kontinensünkön volt a leggyorsabb, ez 2016 óta ugyanis 60 százalékos volt, Kína ezen a téren 36 százalékot, az USA pedig 17 százalékot mutathat fel. A tengerentúlon az elmúlt 3 évben eladott új autók alig 2 százalékát tették ki a különbözÅ‘ elektromos megoldások, jól látható, hogy az amerikai vásárlók kitartanak a benzinzabáló monstrumok és a jóval olcsóbb hagyományos típusok mellett.

Odaát különösen nagy problémát jelent, hogy a töltÅ‘állomások hálózata leginkább a nagyvárosokban épült ki, a metropoliszok közötti területen viszont ez még várat magára – többek között ezzel magyarázzák a jelentÅ‘s lemaradást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.