2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 03. 11:05, szerda | Tech
Forrás: TechRadar

Facebook Vs. Apple: Az almás cég azonnal visszavágott

Facebook Vs. Apple: Az almás cég azonnal visszavágott

Az Apple első embere a magánélet védelme mellett érvelt.

Tim Cook a Handelsblatt gazdasági újságnak nyilatkozva megvédte a társaság adatvédelmi törekvéseit. A menedzser többek között kifejtette, hogy a céljuk az, hogy az embereknek még nagyobb ellenÅ‘rzést biztosítsanak azon adataik felett, amelyeket az internetes vállalatok gyűjtenek róluk.

Az Apple vezetÅ‘je kitért azokra a vádakra is, amelyeket Mark Zuckerberg, a Facebook elsÅ‘ embere fogalmazott meg az óriáscéggel szemben, például, hogy elÅ‘nyben részesítenék a saját szolgáltatásaikat. Erre csak annyit mondott, hogy nem Å‘k döntenek ezekben a kérdésekben, hanem a felhasználókra bízzák annak eldöntését, hogy akarják-e, hogy kövessék Å‘ket a különbözÅ‘ szoftverek vagy sem. Tim Cook szerint Å‘k ebben a történetben a jók közé tartoznak és a magánélet ennek az évszázadnak az egyik legfontosabb témája lesz. Éppen ezért meg kell védeni és az embereknek olyan eszközöket kell adni, amelyek segítségével megvédhetik magukat.

A menedzser élesen bírálta a közösségi oldalakat és közvetve azzal vádolta meg Å‘ket, hogy az ajánlásaikat megfogalmazó algoritmusaikkal kárt okoznak a társadalomnak. Rámutatott, hogy meg kell kérdezni, hogy e programok alkalmazása milyen következményekkel jár, ha összeesküvés-elméleteket és erÅ‘szakra való felbujtást terjesztenek. Jelenleg a Facebook, az Instagram és a YouTube azok a legnagyobb közösségi hálózatok, amelyeken ez a probléma jelen van.

A két óriás vitája egyúttal két üzleti modell összecsapása is. A Facebook ingyen szeretné kínálni az internetet és így akar reklámbevételekre szert tenni, míg az Apple az elÅ‘fizetéses modelleket részesíti elÅ‘nyben a játékgyártók, a médiatársaságok és a videoszolgáltatások esetében. Ezzel párhuzamosan függenek egymástól, hiszen a közösségi portálnak sok iPhone-tulajdonosra van szüksége, hogy az ajánlatai sikeresek legyenek, míg az Apple számára fontosak a vonzó alkalmazások, amelyek jogossá teszik a saját hardvereiért elkért prémium árakat. A Facebook, az Instagram és a WhatsApp nélkül ez nehezen lenne lehetséges.

Az Apple vezetÅ‘je - egy korábbi beszédéhez hasonlóan - remélte, hogy mielÅ‘bb megvalósul az USA-ban is a szövetségi adatvédelmi törvény. Emellett - egy 2018-as kijelentését megismételve - leszögezte, hogy a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) tartja követendÅ‘ példának. Mint kiemelte, a GDPR egy nagyszerű alapot jelent, amely nélkül sokkal rosszabb helyzetben lennénk ma. Ezenkívül új törvényekre lenne szükség, amelyeknek az adattakarékosságra kellene épülniük. Emellett a felhasználóknak hozzáférést és ellenÅ‘rzést kell kapniuk minden olyan adatuk felett, amelyeket róluk gyűjtöttek.

Címkék: apple, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.