2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 23. 10:00, hétfő | Kzélet
Forrás: webmagazin.teraz.sk / tasr

Farkasokat vájtak a jégbe a Lomnici-csúcson

Farkasokat vájtak a jégbe a Lomnici-csúcson

Két év után visszatér a Magas-Tátrába a Nemzetközi Jégszobor Bajnokság.

A hétvégén 9. alkalommal rendezik meg a hagyományos TATRA ICE MASTER nevű versenyt a Tarajkán (Hrebienok). A rendezvényre egyfajta meghívóként szolgál két jégszobor kifaragása Szlovákia legmagasabban lakott helyén. A német versenyzők ezért pénteken a 2634 m magasságban lévő Lomnici-csúcson két farkast faragtak ki a jégből, amelyek a tátrai természetet jelképezik.

Két nap alatt tíz ország jégszobrásza alakítja majd a jégkockákat 35 műalkotássá. „Az ügyes szobrászoknak és művészeknek 50 tonna jég áll majd rendelkezésükre. Szombaton a verseny témája „a nő, mint az élet szimbóluma”, vasárnap pedig a sci-fi lesz” – magyarázta Lukáš Brodanský, a verseny igazgatója. A legjobb jégszobrokat háromtagú zsűri választja majd ki.

A jégszobrokat sötétedés után megvilágítják. „Néhány szobrot a jégfaragók a felvonó épülete mellett vájnak majd ki, néhányat pedig a jégkatedrális melletti kupolában helyeznek majd el. A kupolában elhelyezett szobrokat a téli szezon, azaz április végéig tekintheti meg a nyilvánosság” – mondta a verseny igazgatója, kiegészítve azzal, hogy a szobrok másik részét a szabad ég alatt hagyják mindaddig, amíg el nem olvadnak.

A nemzetközi bajnokságon Szlovákia, Csehország, Hollandia, Litvánia, Finnország, Nagy-Britannia, Mongólia, Magyarország, Lengyelország és Németország képviselői vesznek részt. A rendezvényhez gazdag programkínálat is társul játékokkal és vetélkedőkkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.