2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. November 04. 18:53, péntek | Tech
Forrás: ujszo.com

Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

Ezerhatszáz fényévre bolygónktól található az a fekete lyuk, amely csillagászok eddigi ismeretei szerint a Földhöz legközelebbi ilyen jelenség.

Pénteki bejelentésükben a felfedezést tevÅ‘ kutatók leírták, hogy a fekete lyuk tömege a Nap négyszeresével ér fel, és háromszor közelebb van a Földhöz, mint az eddig legközelebbinek tartott azonos jelenség.

A fekete lyukat eredetileg az Európai Å°rügynökség (ESA) Gaia űrszondájának segítségével azonosították – közölte Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. Eleinte a fekete lyuk társcsillagjának mozgását figyelték meg, amely a fekete lyuk körüli pályán kering körülbelül ugyanakkora távolságban, mint amekkorára a Föld van a Naptól.

El-Badry és csapata ezután a hawaii Gemini obszervatóriumból folytatta a munkát. A kutatás megerÅ‘sítette Å‘ket a fekete lyuk felfedezésének tényében, melyrÅ‘l a londoni Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenÅ‘ tudományos folyóirata számolt be.
A kutatók egyelÅ‘re nem tudták megállapítani, hogy a fekete lyuk hogyan jöhetett létre a Tejútrendszerben. Az űrobszervatórium után Gaia BH1-re keresztelt kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül helyezkedik el.

A fekete lyuk a téridÅ‘ olyan tartománya, ahonnan az erÅ‘s gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.