2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2021. Február 03. 13:36, szerda | Koronavírus
Forrás: HVG / Viruses

Felfedeztek egy új, koronavírus elleni gyógymódot

Felfedeztek egy új, koronavírus elleni gyógymódot

A thapsigargin nevű antivirális szer lehet a legújabb koronavírus elleni gyógymód. Legalábbis brit kutatók erre a következtetésre jutottak, amikor a szert és annak származékait koronavírusos betegeken tesztelték.

A thapsigargin egy kevésbé ismert szer, és egyelőre még csak vizsgálják a Nottinghami Egyetem kutatói. A kutatásról szóló tanulmány a Viruses nevű folyóiratban jelent meg, és a kutatók szerint a szer kis dózisokban „nagyon hatékony széles spektrumú gazdaközpontú antivirális természetes immunválaszt vált ki az emberi légzőszervi vírusok három fő típusa ellen,” köztük a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus ellen.

„Bár további vizsgálatok szükségesek, a mostani eredmények határozottan jelzik, hogy a thapsigargin és származékai ígéretes antivirális kezelések lehetnek a Covid-19, valamint az influenzavírus ellen,” idézte az egyetem közleménye Kin-Chow Chang professzort, a kutatócsoport vezetőjét.

A nottinghami kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a thapsigargin hatékony az aktív fertőzés ellen, de már előtte is. Képes megelőzni, hogy a vírus szaporodjon a sejtekben 48 órán át. Mivel stabil a gyomorsavban, szájon át szedhető, ezért nincs szükség injekciókra vagy kórházi kezelésre. A kutatók szerint többszörösen hatékonyabb a jelenlegi antivirális szereknél.

A koronavírus-világjárvány első hulláma után számos kezelést alkalmaztak a vírus okozta betegség ellen, köztük a szteroid dexamethasone-t, vagy az antitesteket tartalmazó vérplazmát. Az orvosok és egészségügyi szakemberek javasolták a fokozott D-vitamin-bevitelt megelőzésként. Azóta számos oltóanyagot is előállítottak rekordidő alatt, köztük a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca vakcináját, az orosz Szputnyik V-t és két kínai oltást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.

2024. Október 22. 14:39, kedd | Kzélet

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak.

2024. Október 21. 14:25, hétfő | Helyi

A Komáromi Erődben találkozik Fico, Orbán és Vučič

A vezetők kedden Komáromban az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldásokról is tárgyalnak.

2024. Október 21. 13:58, hétfő | Sport

F1: Duplázott a Ferrari Austinban

Az olasz csapat dupláját Carlos Sainz erősítette meg a második hellyel.