2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Augusztus 24. 09:51, szerda | Tech
Forrás: NASA

Felgyorsulnak a NASA chipjei

Felgyorsulnak a NASA chipjei

Az amerikai űrügynökség ugyanis százszor gyorsabb JPL-mikrochipeket vásárolt.

A NASA kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy az amerikai űrügynökség végre frissíti a Mars Express szoftverét, amely eredetileg a Windows 98 operációs rendszerrel épült.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az illetékesek a Microchip nevű vállalat közreműködésével készülnek az úgynevezett High-Performance Spaceflight Computing (HPSC) chipek leváltására, amelyre már igencsak megérett az idÅ‘. Ezt különösen annak fényében jelenthetjük ki, hogy a jelenleg használt rendszerek 30 éves megoldáson alapulnak, vagyis a teljesítmény terén emiatt akár kereken százszoros ugrást is elérhetnek, ám ugyanezen idÅ‘szak alatt a hibatűrés és a megbízhatóság területén is komoly elÅ‘relépést sikerült elérni, ami legalább ennyire fontos részlet, különösen a NASA esetében.

Az új HPSC a hatékonyság kapcsán is jelentÅ‘s javulást ígér, mivel az éppen használatban nem lévÅ‘ számítási kapacitást és funkciókat lekapcsolhatják, vagyis a fogyasztás is optimalizálható lesz, bár az új rendszerek megtervezése, kialakítása, és leszállítása több évet vesz majd igénybe. A Microchip a tervek szerint 3 év múlva adja majd át az új platformot a JPL munkatársainak, ezért cserébe pedig 50 millió dollárra tesz szert, legalábbis a most aláírt szerzÅ‘dés értelmében. Utóbbi cég nyilván további kormányzati érdeklÅ‘désre számít, siker esetében akár nagyobb ügynökség is jelezhetik majd érdeklÅ‘désüket a hasonló frissítésekre, generációváltásokra.

Az új rendszernek (elÅ‘djéhez hasonlóan) meg kell felelnie az űrben uralkodó viszonyok miatti nagyobb kihívásoknak, elsÅ‘sorban emiatt nem mindegy, hogy kire bízzák annak kifejlesztését.

Címkék: űrkutatás, mikrochipek, NASA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.