2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 29. 14:38, szerda | Helyi
Forrás: TASR, MTI

Feloldották a Hejcénél lezuhant katonai gép vizsgálati anyagának titkosítását

Feloldották a Hejcénél lezuhant katonai gép vizsgálati anyagának titkosítását

Jaroslav Naď védelmi miniszter feloldotta a magyarországi Hejcénél, a Borsó hegyen lezuhant AN-24 típusú katonai repülőgép vizsgálati anyagának titkosítását- írja a TASR.

Több, mint egy évtized elteltével ezzel eleget tesznek a civil szervezetek és más társulások kérésének, melyek évek úta küzdöttek azért, hogy a titkosítást feloldják. A dokumentumokat hamarosan közzéteszik a védelmi minisztérium weboldalán - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a minisztérium szüvivője.

Az AN-24 katasztrófáját dokumentáló iratokba július 31-től nyerhetnek betekintést az elhunyt katonák családtagjai, valamint a nyilvánosság. Ez érintett negyvenkét család végre megismerheti a baleset körülményeit, amelyben szeretteiket elvesztették. Nemcsak nekik tartoztunk ezzel, hanem katonáinknak is, akik életüket áldozták a szülőföldjükért"- magyarázta a miniszter.

Elmondása szerint a társadalom évek óta várja a válaszokat azokra az kérdésekre, amelyek éppen az akták titkosítása miatt merültek fel. A miniszter elmondása szerint különféle spekulációk is napvilágot láttak a szerencsétlenségről. „Éppen ezért soha nem értettem a védelmi tárca korábbi vezetőinek azt az igyekezetét, hogy az ügy iratait titkosítsák" - mondta. Bizalmas adatokat, például az orvosi jelentéseket és az ezekhez tartozó fotókat, valamint a személyes adatokat nem tesszük közzé.

Az AN-24 katonai repülőgép 2006. január 19-én, erdős terepen zuhant le, 43 emberrel a fedélzetén, kb. 50 km-re a kassa repülőtértől, ahol landolnia kellett volna. 41 katona és a védelmi minisztérium egyik munkatársa vesztette életét. Az egyetlen túlélő egy katona, Martin Farkaš volt.

Címkék: baleset, repülő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.