2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Március 16. 17:21, csütörtök | Világ
Forrás: Cas.sk

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

Finnország hamarosan NATO-tag lesz

A Kreml csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország nem jelent veszélyt Finnországra.

Ez nem sokkal a finn elnök törökországi látogatása előtt történt, amely várhatóan zöld utat ad Finnország NATO-tagságának - tájékoztat a TASR az AFP hírügynökség jelentése alapján.

"Többször is sajnálatunkat fejeztük ki Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelme miatt, és azt is hangsúlyoztuk, hogy Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent ezekre az országokra" – mondta Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Ugyanakkor azt állította, hogy Oroszországnak nincs vitája Finnországgal vagy Svédországgal, és ezek az északi országok semmilyen módon nem fenyegetik az Orosz Föderációt.

Finnország és Svédország tavaly jelentkezett a NATO-ba, de kérelmüket Törökország egyelőre blokkolta. Állítása szerint mindkét ország menedéket nyújt azoknak a csoportoknak, amelyeket Ankara terroristának tart.
Ankara egyértelművé tette, hogy nagyobb fenntartásai vannak Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, mint Finnországgal szemben. A svédek kérelmet ezért valószínűleg külön fogják megvizsgálni.

Sauli Niinistö finn elnök pénteken Isztambulban találkozik Recep Tayyip Erdogan helyi államfővel, akivel Finnország szövetségi csatlakozásának ratifikálásáról tárgyal.

Oroszország a NATO bővítését saját biztonsága egzisztenciális fenyegetéseként érzékeli. Ukrajna is kérelmezte a Szövetséghez való csatlakozást, a Kreml pedig épp ezzel magyarázza az ottani katonai inváziót.

Forrás: cas.sk

Címkék: Finnország, NATO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.