2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Június 28. 11:23, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

Fontos, hogy az idősek nyáron különösen ügyeljenek az egészségükre

Fontos, hogy az idősek nyáron különösen ügyeljenek az egészségükre

Erre figyelmeztet Peter Bárta, a kézsmárki Dr. Vojtech Alexander kórház hosszú távú betegosztályának vezetője, aki több ajánlást is megfogalmazott a lakosság eme érzékeny csoportja számára.

"A legfontosabb a megfelelő ivási rend betartása és a közvetlen napfény elkerülése" - mondja Bárta. Kifejtette, hogy az idősek szervezete érzékenyebb a hőstresszre és a kiszáradásra. Az időseknek a forró nyári napokon vigyázniuk kell az egészségükre, és be kell tartaniuk néhány alapelvet.

"Az idősek gyakran nem érzik szomjasnak magukat, nyáron többet izzadnak, ezért gyakran tapasztalnak kiszáradást. Emellett kerülniük kell az alkoholfogyasztást és korlátozniuk kell a koffeinfogyasztást, ami szintén hozzájárul a fokozott kiszáradáshoz. A rossz ivási rend egyszerű jelzője lehet a vizelet elszíneződése. Ha a színe világosabb, a szervezet jobban hidratált. Ezzel szemben, ha sötétebb, akkor folyadék után kell nyúlni" - magyarázza Barta.

Meleg napokon nem tanácsos délelőtt 11 és délután 3 óra körül közvetlen napfényben tartózkodni. Az az elsődleges, hogy csökkentsük a fizikai aktivitást. "Ha a házból való kilépés elkerülhetetlen, az időseknek fejfedőt, könnyű ruházatot kell viselniük, vagy gondoskodniuk kell bőrük megfelelő fényvédő faktorszámú naptejjel való védelméről" - teszi hozzá.

Barta szerint a könnyen emészthető ételeknek és a szezonális gyümölcsöknek és zöldségeknek kell dominálniuk az étrendben. Ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy étkezés előtt alaposan mosakodjunk meg. "Végül, de nem utolsósorban fontos a saját egészségünk figyelemmel kísérése és a kapcsolattartás a közeli személyekkel, akik szükség esetén segítő kezet nyújtanak" - zárja a háziorvos.

forrás: teraz.sk

Címkék: idősek, meleg, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.