2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 08. 10:03, kedd | Helyi
Forrás: TASR

Gröhling: Készen állunk a külföldi diákok fogadására

Gröhling: Készen állunk a külföldi diákok fogadására

POZSONY, szeptember 8. – Az egyetemek felkészültek a külföldi diákok fogadására. Ezt Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a 2020/2021-es tanév kezdete kapcsán.

A miniszter azt állítja, hogy állandó kapcsolatban van a Szlovák Rektori Konferenciával, egyes rektorokkal, valamint, a főleg Kassa és Eperjes megyékben található Közegészségügyi hivatal regionális irodáival. A két keleti megyében a legnagyobb az ukrán diákok száma. „Azt kell mondjam, felkészültek az iskolák, a diákok érkezéseinek ütemterve készen áll, az épületekben pedig elkészültek azok a biztonsági útvonalak, amelyeken azok a diákok közlekedhetnek, akiknél fennáll a koronavírus terjesztésének veszélye,” mondta Gröhling.


„Az egyik oldalon igyekszünk szimulálni minden egyes helyzetet, másrészt viszont nem tudjuk, mi vár ránk igazából,” jegyezte meg a miniszter. Hozzátette, hogy az iskolaügyi minisztérium új esetleges karanténhelységek létrehozására felkérte a többi minisztériumot is. „Meglátjuk, szükségünk lesz-e ezekre a termekre országos szinten. Ha nem, akkor a diákok rendelkezésére bocsájtjuk őket. Intenzíven kommunikálunk Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel, szeretnénk, ha a napi tesztelések száma növekedne,” mondta a tárcavezető.


A miniszter megjegyezte, hogy a főiskolák tanultak az új koronavírus okozta járvány első hullámából. „Az Ukrajnából érkező diákok most már nem egyetlen hullámban érkeznek, hanem fokozatosan,” mondta a miniszter. Végezetül megjegyezte, hogy a piros besorolású országokból érkező diákok tudják, mik az elszállásolással és teszteléssel összefüggő előírások és kötelességek.
Az oktatási tárca intézkedéseiből az következik, hogy a külföldi diákok, akik a Közegészségügyi hivatal előírása alapján az érkezés után kötelező izolációt kénytelenek abszolválni, ne egyszerre vegyék át a lakórészeket az itthoni diákokkal. Az iskolák ez úgy állították be, hogy a külföldi diákok izolációja hamarabb érjen véget, mint ahogy az itthoni diákok elszállásolása elkezdődne. A minisztérium által kiadott kézikönyv alapján a rizikós besorolású országokból érkező diákoknak kötelező az izoláció, a PCR teszt és a negatív koronavírus-teszt is.

Címkék: Egyetemek, Gröhling

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.