2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 10. 14:54, csütörtök | Helyi
Forrás: TASR

Gröhling: Mindent megteszünk azért, hogy a tényleges múltat tanítsuk

Gröhling: Mindent megteszünk azért, hogy a tényleges múltat tanítsuk

Mindent megteszünk azért, hogy a múltról igazságosan beszéljünk és tanuljunk. Ezt Branislav Gröhling, oktatási miniszter mondta a szerdai, Szlovák nemzeti múzeum – Zsidó kultúra múzeumában tartott Holokauszt-emléknapon.

A TASR hírügynökséget Pavol Mešťan, a múzeum igazgatója tájékoztatta.
A tárcavezető az állandó kiállítás megtekintése után kijelentette, hogy a holokauszt minden kétséget kizárva a 20. századi Szlovákia legtragikusabb eseménye, és néhány szlovák polgár nem tudta feldolgozni az akkor történteket. Ezenkívül dicséretben részesítette a múzeumot az antiszemitizmus, a xenofóbia és a rasszizmus elleni harcban tett erőfeszítéseiért. Emellett kiemelte, hogy a múzeum komoly segítséget nyújt egyéb oktatási intézményeknek is.

„Nagyon fontosnak tartom a múlt felidézését. Borzasztó nehéz elfogadnom azt, hogy vannak olyanok, akik ezt a szörnyű eseményt még mindig tagadják. Mindent megteszünk azért, hogy a történelmet ténylegesen és igazságosan tanítsuk,” mondta a miniszter. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a múlt megismerésében, valamint a tolerancia és az emberség eltanulásában hatalmas szerepet játszik a szeredi állandó kiállítás.

Szerdán, szeptember 9-én volt 79 éve, hogy az akkori Szlovák köztársaság (1939-1945) kiadta a 198/1941-es rendeletet, másnéven a Zsidó-kódexet. Ezért is lett ez a Holokauszt és a rasszizmus áldozatainak szlovákiai emléknapja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.