2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Március 08. 16:27, hétfő | Tech
Forrás: MTI

Hatalmas tudományos siker: Magyar-svéd kutatócsoport igazolta az Odderon részecske létezését

Hatalmas tudományos siker: Magyar-svéd kutatócsoport igazolta az Odderon részecske létezését

Csaknem fél évszázadnyi kísérletezés után négy magyar és egy svéd kutatónak az eddig mért adatok elemzése alapján sikerült bizonyítania egy rendkívül tünékeny részecske, az Odderon régóta feltételezett létezését, hangzott el a felfedezésrÅ‘l beszámoló hétfÅ‘i online sajtóeseményen.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézete, az ELTE és a svédországi Lundi Egyetem kutatói igazolták a CERN LHC mérései alapján az Odderon létezését. Az eredménybÅ‘l számos hasonló, összetett részecske létezése is következik, így új fejezet nyílhat az erÅ‘s kölcsönhatás vizsgálatában, emelte ki CsörgÅ‘ Tamás fizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének kutatóprofesszora, a magyar kutatócsoport vezetÅ‘je.

Ugyancsak fontos mérföldkÅ‘nek nevezte az Odderon felfedezésének bizonyítását Roman Pasechnik, a Lundi Egyetem Csillagászati és Elméleti Fizikai Tanszékének docense. Mint mondta, az Odderon részecskét csaknem fél évszázada sokféle módon keresték a tudósok kísérletekben és elméleti konstrukciókban is. "Ami eddig hiányzott, az egy olyan modellfüggetlen módszer volt, ami csak a végleges adatokkal dolgozik és megfelel a szakma szigorú bizonyítási kritériumainak".

CsörgÅ‘ Tamás felidézte, hogy az Odderon létezése 1973-ban vetÅ‘dött fel, azonban a részecske felfedezésére, mérési adatokból történÅ‘ biztonságos kimutatására napjainkig, vagyis 48 évet kellett várni. A felfedezés a kutatás vezetÅ‘je szerint azért is váratott magára ilyen sokáig, mert a kísérleti eszközök, a részecskegyorsítók teljesítménye eddig nem volt elegendÅ‘ az Odderonok felfedezéséhez.

Az Odderon megtalálásáért folyó nemzetközi versenyben végül a magyar-svéd kutatócsoport találta meg elÅ‘ször a tünékeny részecske létezésének egyértelmű jelét, a felfedezésrÅ‘l már megjelent szakmai közleményük is. A kutatás vezetÅ‘je úgy fogalmazott: a felfedezés gyakorlati következményei még megjósolhatatlanok, de biztos, hogy új fejezetet nyitnak a részecskefizika ismert keretein belül.

Elmondta, hogy a kísérletek által már korábban közölt mérési adatokat rostálták át, elemezték újra egy új, a magyar kutatók által kitalált módszerrel. A kísérleti adatok részben a svájci CERN-ben, a Nagy HadronüktöztetÅ‘ben (LHC) keletkeztek nagy energiájú, fénysebességhez közeli proton-proton ütköztetésekkor, emellett az amerikai Tevatron gyorsító adatait is elemezték.

A modern fizika szerint minden kölcsönhatásért egy-egy részecske cseréje felelÅ‘s. "Az Odderon cseréje miatt a rugalmas proton-proton és a proton-antiproton ütközések között kis különbség mérhetÅ‘ ki, amelyet most sikerült elÅ‘ször a felfedezés szakmai kritériumainak megfelelÅ‘ bizonyossággal számszerűsíteni", mondta Ster András, a Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa. Hozzátette: az adatokból való számolásnál azt tapasztalták, hogy messze a bizonyoság szokásos szakmai kritériumai feletti valószínűséggel tudják igazolni az Oderron létezését, ezzel egy csaknem félévszázados tudományos rejtély oldódott meg.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont, a MATE Műszaki Intézet, a svédországi Lundi Egyetem és az ELTE kutatói a rangos European Physical Journal, az EPJ C kötetében közölték felfedezésüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.