2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Január 19. 15:37, szerda | Koronavírus

Hatásosnak tűnik az omikron ellen a Pfizer legújabb csodaszere

Hatásosnak tűnik az omikron ellen a Pfizer legújabb csodaszere

A Paxlovid fantázianévre hallgató orvosság az eddig elvégzett három tesztvizsgálat alapján hatásos a koronavírus omikron variánsával szemben.

A készítmény titka, hogy a többi, hagyományos vakcinával szemben a Paxlovid a tüskefehérjéket támadja. Három különálló, még nem publikált laboratóriumi vizsgálat azt mutatja, hogy a Pfizer új koronavírus ellen fejlesztett tablettája, a Paxlovid a mutációk ellenére is hatásos az omikron variáns ellen – írja a The Wall Street Journal.
Az EMA amerikai megfelelÅ‘je még a múlt hónapban engedélyezte a Pfizer gyógyszerét, az orvosok azonban sietnek leszögezni: a szóban forgó tablettával helyettesíteni nem, de a kezelést kiegészíteni természetesen lehet. És mint kiderült, a Paxlovid nagy valószínűséggel megbirkózik az olyan kis tételekkel, mint a Coca Cola.
Az amerikai gyógyszerfelügyelet a múlt hónapban engedélyezte a Paxlovid alkalmazását a súlyosan veszélyeztetett covidos betegeknél. Az egészségügyi hatóságok, az orvosok és a betegek szerint a tabletta értékes kiegészítÅ‘je a kezeléseknek, mivel a többi rendelkezésre álló terápiával szemben nincs szükség hozzá kórházi jelenlétre.

Az omikron megjelenése felvetette a kérdést, hogy a Paxlovid hatékony marad-e, mivel az új variáns a korábbi törzsekhez képest sokkal több mutációt hordoz, különösen a sejtek megfertÅ‘zésében kulcsszerepet játszó tüskefehérje esetében.

Több kutató viszont elÅ‘zetesen is azzal számolt, hogy a Pfizer gyógyszere hatásos maradhat az omikron ellen is, mivel a többi készítménnyel szemben a vírus szaporodási képességét célozza, nem pedig a tüskefehérjét.

Egyetlen egy probléma van a Paxloviddal a cikk szerint: egyelÅ‘re korlátozott az ellátás belÅ‘le, ezért most a gyártókapacitás növelésén dolgoznak.

Címkék: gyógyszer, omikron, Pfizer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.