2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2020. Október 21. 19:18, szerda | Helyi

Hatástalaníthatják a koronavírust egyes szájvizek

Hatástalaníthatják a koronavírust egyes szájvizek

Az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatása szerint egyes szájon át szedhető antiszeptikumok és szájvizek képesek lehetnek hatástalanítani az új koronavírust – tájékoztat az Index.

A Science Daily tudományos hírportálon megjelent információk szerint: „A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek eredményei azt jelzik, hogy egyes ilyen fertőzésellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a vírusterheltség csökkentésében a szájban a megfertőződés után, és segíthetnek csökkenteni a Covid–19-betegséget okozó SARS-CoV-2-fertőzés terjedését.“

A kutatócsoport, melyet Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor vezetett, számos száj- és orr-garat öblítőt tesztelt laboratóriumban, hogy kiderítse, képesek-e hatástalanítani az új koronavírust. A kutatók rájöttek, hogy több ilyen orr- és szájöblítő képes az emberi koronavírus semlegesítésére, amiből azt lehet kikövetkeztetni, hogy ezen termékek képesek lehetnek csökkenteni a Covid–19-betegek által átadható vírusmennyiséget.

A professzor szerint: „Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak.“ Az egyszázalékos babasamponoldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust csupán két perccel azután, hogy azzal érintkeztek – derül ki a Journal of Medical Virology című folyóiratban bemutatott kutatási eredményekből.

Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására. Meyers professzor tájékoztatása szerint az ígéretes eredményeknek köszönhetően klinikai teszteket fognak végezni a hatékonyság felbecsülése érdekében „Ha ezek az oldatok csupán 50 százalékkal csökkenthetik a fertőzés átadását, már az is nagy eredmény“ – tette hozzá.

Címkék: koronavírus, szájvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.