2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 12. 21:22, kedd | Kzélet
Forrás: IPSOS

Hihetetlen, mennyien hisznek a zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben

Hihetetlen, mennyien hisznek a zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben

Az antiszemita előítéletek az EU keleti országaiban és Görögországban a legerősebbek. Mindez egy felmérésből derült ki, amelynek eredményeit a kedden tartott Európai zsidó szövetség éves konferencián tettek közzé.

Az adatokból kiderül, hogy a zsidókkal szembeni előítéletek a lengyel lakosság 24%-ban megvannak, őket követik a görögök 23%-kal, a szégyenletes dobogó harmadik fokára pedig sajnos Magyarország érkezett meg. Itt a lakosság 21%-a érez ellenszenvet a zsidókkal szemben – tájékoztat az AFP hírügynökség. A lengyel és görög megkérdezettek egyharmada szerint a „zsidók sosem lesznek képesek integrálódni a társadalmunkba”.

A „titkos zsidó világuralomra törő társaság” létezésében a görögök 58%-a hisz, tehát az ország fele szerint egy zsidó csoport tartja kontroll alatt a világ politikáját és gazdaságát. A konspirációs verseny második helyezettje Magyarország 39%-kal, de a harmadik helyre már sikerült bekúsznia Szlovákiának is 34%-kal. A legkevesebb antiszemita Hollandiában van, ahol a lakosság 3%-a hisz az összeesküvés-elméletekben. A felmérésben 16 EU-s ország 16.000 lakosát kérdezték meg. A 2019 végén és 2020 elején rendelt felmérést Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lettországban, Magyarországon, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában készítették el. Az adatok gyűjtéséért és kiértékeléséért az IPSOS ügynökség a felelős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.