2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 29. 16:18, kedd | Helyi
Forrás: TASR

Holleanyó akcióban: valahol fél méternyi hó is hullhat

Holleanyó akcióban: valahol fél méternyi hó is hullhat

Szlovákiában nem csak havazás, de szél is várható. Hétfőn több helyen havas reggelre ébredhettünk, legtöbbet Közép-Szlovákiában havazott.

Hétfőn és kedden (december 28. és 29.) eső, hó, szél érkezik, erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) közösségi oldalán tájékoztatott. A SHMÚ arra is figyelmeztet, hogy elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, főként Szlovákia északi járásaiban. Az oka, hogy nulla celsius fok körül ún. tapadós hó hullik, aminek következtében hatalmas hópihék szállingóznak. A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, ez a fajta gyönyörű jelenség igencsak veszélyes, ugyanis ha nagy mennyiségben ráhullik bizonyos tárgyakra, tönkre teheti őket. A SHMÚ hozzátette, hogy erős széllel kombinálva veszélyes körülményeket hoz létre. Jelenleg Észak- és Közép-Szlovákiában erős szél fúj, ez a Hermine szélviharnak köszönhető, amely a nyomáskülönbség miatt jött létre, s a Britt szigetekről érkezett Németországon és Csehországon keresztül. Helyenként (főként a hegyekben, magasabb pontokon) 180 km/h és 170 km/h sebességgel fúj a szél.

Címkék: , időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.