2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Március 27. 08:37, szombat | Kultúra
Forrás: Országház Filmműhely

Íme az Országház Filmműhely első alkotása

Íme az Országház Filmműhely első alkotása

Az Országház ehavi alkotása a Trónfosztott királyság címet viseli.

Március 27-én kerül a YouTube-on bemutatásra az Országház Filmműhely által készített Trónfosztott királyság című dokudráma, de előtte egy nappal már az M5 nézői is láthatják 21:00-tól. A film műfaj-besorolása azt jelenti, hogy színészek által eljátszott, megírt jeleneteket fognak szakértők beszélő fejei kíséretében prezentálni. Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete alcímmel rendelkező alkotás a magyar történelem egyik sorsdöntő pillanatára fog koncentrálni, IV. Károly 1921-es első visszatérési próbálkozására "az események történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával".

A szereplő színészek között Előd Álmost, Bede-Fazekas Csabát, Endrődy Krisztiánt és Tűzkő Sándort érdemes megemlíteni, a narrátor Szatmári Attila. A forgatókönyvet Borbás Barnabás írta, aki rendezőként Réti Lászlóval együtt dolgozott. A megszólaltatott kutatók: Fiziker Róbert, Hamerli Petra és Nánay Mihály.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.