2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 13. 18:55, kedd | Interjú

Interjú: Az idegenforgalom borotvaélen táncol

Interjú: Az idegenforgalom borotvaélen táncol

A koronavírus okozta világjárvány szinte minden ágazatot megviselt. Hogy vészelte túl a szlovákiai idegenforgalom az első hullámot és mire számíthatnak a szálloda- és panziótulajdonosok.

Kovács Zoltánt, a Szlovák Idegenforgalmi iroda volt vezérigazgatóját kérdeztük, aki maga is sikeres vendéglátói vállalkozást működtet a szenci Napfényes tavaknál.

ElÅ‘ször is arra lennék kíváncsi, milyen volt az elsÅ‘ reakció a koronavírus kirobbanásakor? Hogy reagáltak a vendégek, mekkora volt a bevételkiesés, ha volt egyáltalán?

Amikor a koronavírus megérkezett Szlovákiába, akkor természetesen mindenkit kellemetlen meglepetésként ért és elÅ‘re nem látható gazdasági károkat okozott. Az összes szegmens közül talán az idegenforgalom volt a leginkább érintett. Arra azonban nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan lép a kormány, és szigorított rendeletekkel kezd küzdeni a vírus terjedése ellen. Az idegenforgalomban egyszer csak mindannyian bevétel, információk és tudnivalók nélkül maradtunk, sÅ‘t merem használni a félelem szót is. Végül mindenkit máshogy érintett a dolog, a legrosszabbul azok a szállodák jártak, amelyek bizniszhotelként, kongresszusi központokként és céges akciók helyszíneként működtek korábban. Arról nem is beszélve, hogy a már lefoglalt és megfizetett terminusokra érkezÅ‘ vendégek foglalóit egytÅ‘l egyig vissza kellett fizetniük.

A nyár megmentette valamennyire az ágazatot? Milyen volt a forgalom a szenci tavaknál? Mennyire korlátozta a koronavírus a vendégek kényelmét?

Mi is kénytelen voltunk március 15-én bezárni, mint mindenki. Az áprilisi és májusi foglalókat azonnal töröltük, a foglalók összegeit pedig visszaküldtük vendégeinknek. A gond akkor kezdÅ‘dött, amikor az állandó csehországi turistáink – akik már elÅ‘zÅ‘ éven kifizették az idei kirándulásaikat – elkezdték visszakérni a pénzüket. Mivel semmilyen törvény vagy intézkedés nem volt ekkor még az asztalon a két ország között, így kénytelen voltunk mindent visszafizetni. Májusban még úgy nézett ki a dolog, hogy az idei szezon fuccsba megy. Szörnyű érzés volt. Már csak reménykedni tudtunk abban, hogy a helyzet javul majd egy kicsit és a nyár megmenekülhet. Szerencsére így is történt, és amint kinyíltak a határok, a telefonjaink is megcsörrentek. Tehát az olyan turisztikai vendéglátóegységek, mint amilyenek a szenci Napfényes tavaknál is találhatók, relatíve megúszták az évet, hiszen a szezon átlag feletti volt. Bár nem volt mindenkinek ilyen szerencséje, a kongresszusi hotelek nem tudták csak a nyári turistákkal megmenteni a szezont.


Túlél még egy hullámot az idegenforgalom és a szállodaipar?

A második hullám brutálisabbnak néz ki az elsÅ‘nél, így a szigorítások is keményebbek lesznek, sÅ‘t, már azok is. Ki merem jelenteni, hogy eljutottunk oda, amikor állami segítség és támogatás nélkül már egyáltalán nem biztos az ágazat túlélése. Komoly csÅ‘deljárások és bezárások várhatók, ezek pedig növekvÅ‘ munkanélküliséget okozhatnak. Nem akarok riogatni, de a helyzet kritikus. Mondok egy példát: Szlovákia legnagyobb utazási irodája a meglévÅ‘ 50 irodájából már 32-t bezárt. A szállodák mellett Å‘k a járvány legnagyobb vesztesei, az óriás utazási irodák.

Ön szoros kapcsolatban áll a legnagyobb szlovákiai idegenforgalmi érdekképviseleti szervezettel, a Szlovák Idegenforgalmi egyesülettel. Nekik mi a véleményük?

Szlovákiában több érdekképviseleti szervezet van, ilyen a Szállodák egyesülete, vagy akár az Utazási irodák egyesülete is. Ezek természetesen riasztottak, mobilizálnak, két héttel ezelÅ‘tt tanúi lehettünk annak, amikor ezek a csoportok tárgyalást és megoldások keresését kezdeményezték a kormány felé. Ez azonban a Kormányhivatal elÅ‘tti tüntetésbe torkollott. A transzparenseken ilyen szövegek voltak olvashatók: Ha nem segítetek nekünk, felejtsétek el az idegenforgalmat. Ezek erÅ‘s szervezetek, de egyelÅ‘re zárt kapukon döngetnek.

Valamilyen választ azért kaptak?

Igen, hogy nyugodtan álljanak be a sorba. Eljön az Å‘ idejük is. (Nevet)

A szállodákat és az éttermeket érzékenyen érinthetik a tömegrendezvényekre vonatkozó októberi rendeletek. Ön szerint a kormány és a Közegészségügyi hivatal jól végzi munkáját, vagy Ön máshogy oldotta volna az esküvÅ‘kre vonatkozó szabályokat, például?

Mivel most már tudjuk, hogy ezek az események gócpontoknak számítanak, egyetértek a szigorításokkal. Egy idÅ‘re le kell mondanunk az esküvÅ‘krÅ‘l, szülinapokról, családi banzájokról. De mivel ezeket a rendezvényeket, valamint a konferenciákat és céges vacsorákat már korábban lemondták a megrendelÅ‘k, így ez nem éri meglepetésként a már amúgy is megtépázott szállodákat. Az, hogy tenni kell valamit, az már biztos. Minél hamarabb behúzzuk a kéziféket, annál hamarabb leszünk túl ezen a nyavalyás második hullámon. Szóval egyetértek a szigorításokkal, hiszen hosszú távon mindenképp kifizetÅ‘dÅ‘ek még annak ellenére is, hogy nem tudjuk, hol az alagút vége.

Címkék: idegenforgalom, interjú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.