2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Május 27. 12:03, csütörtök | Tech
Forrás: TechRadar

Itt a Google új, nyílt forráskódú operációs rendszere

Itt a Google új, nyílt forráskódú operációs rendszere

Az IT-óriás a Fuchsia nevet adta új projektjének, de egyéb információkat nem árult el a szoftver jövőjéről.

2016 óta új operációs rendszeren dolgozik a Google, mely egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. Tavaly decemberben arról írtunk, hogy még messze van az operációs rendszer megjelenése, de a Google már nyit a felhasználók felé. Most ismertté vált, hogy a Fuchsia frissítésként érkezik az elsÅ‘ generációs Nest Hub termékekre, amelyek egy okosképernyÅ‘ és egy beszédasszisztenssel kiegészített okoshangszóró ötvözetének számítanak. Ezeken a készülékeken az operációs rendszer a Cast OS-t váltja le anélkül, hogy változtatna a funkciókon vagy a kezelÅ‘felületen.

Eddig nem igazán lehetett tudni, hogy a keresÅ‘cég milyen szerepet szán a szoftvernek, felmerült például az is, hogy bizonyos eszközökön az Androidot válthatja le. Most azonban bizonyossá vált, hogy elsÅ‘sorban a dolgok internete termékekre érkezik. A 9to5Google számolt be arról, hogy az óriáscég egy olyan frissítést kezdett terjeszteni, amely a Cast OS-t a Fuchsiával váltja fel. A hírt Twitter-bejegyzésében megerÅ‘sítette Pert Hosek, a Fuchsia fejlesztÅ‘csapatának műszaki vezetÅ‘je, aki közölte, hogy nem mindennap adhatnak ki egy új operációs rendszert, de ma eljött ez a nap.

A Nest Hubok tulajdonosai nem igazán fogják észrevenni a változást, mivel a Google nem módosítja a funkciókat és a Fuchsia az elÅ‘dje kezelÅ‘felületét alkalmazza. Az operációs rendszerhez tavaly december óta férhetnek hozzá a külsÅ‘ fejlesztÅ‘k. A szoftver nyílt forráskódú és az Apache-2 licenc alá tartozik, s C++, Rust és Dart programozási nyelvekben írták. A kernel neve Zircon és tartalmazza a meghajtószoftvereket és azokat a könyvtárakat, amelyek a rendszer elindulásáért, a hardverrel való kommunikációért és a különbözÅ‘ folyamatokért felelÅ‘sek. A Fuchsia moduláris felépítésű és objektumalapú, ami lehetÅ‘vé teszi, hogy különbözÅ‘ eszközökön (akár asztali PC-ken is) egyaránt zökkenÅ‘mentese működjön, ehhez azonban hozzá kell illeszteni az adott modulokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.