2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Január 21. 15:41, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Itt a részletes vakcinaprogram, fázisokra bontva

Itt a részletes vakcinaprogram, fázisokra bontva

Az egészségügyi minisztérium határozata a korábbi 4 fázist 11-re cserélte. A fázisokat kor és egészségügyi állapot szerint osztották be.

Az első fázis magába foglalja az egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók (akik naponta kapcsolatban vannak a betegekkel), és olyan egyházi személyek beoltását, akik a kórházakban vagy az idősotthonokban lelki segélyszolgálatot nyújtanak. Rajtuk kívül helyet kaptak az első fázisban a szociális otthonok alkalmazottai, lakói és a mintavételi pontok dolgozói. Nem utolsó sorban azok a súlyos betegek is elsőként lesznek beoltva, akik például hemodialízisre szorulnak, vagy akik fekvőbetegként képtelenek elhagyni kórházi ágyukat. A második fázisban a 85 év feletti időseket oltják be. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint szerdától megkezdődik a második fázis - egyes járásokban már aznap regisztrálhatnak az oltásra az idősek.

Ez azonban nem zárja ki az első fázisba eső személyek oltását, ők továbbra is ugyanúgy igényelhetik a vakcinát. A harmadik fázisban a 75. életévüket betöltött személyek kerülnek sorra. A 65 és 75 év közöttiek a negyedik fázisban igényelhetnek oltóanyagot. Az ötödik fázisba sorolták a krónikus betegeket, kortól függetlenül. A határozatban 23 olyan betegség szerepel, amely miatt ebben a szakaszban oltják be a pácienst. Ide tartoznak például a kezelés alatt álló rákos betegek, a kórosan elhízott személyek és AIDS-szel fertőzöttek.

A kevésbé kockázatos krónikus betegségben szenvedők alkotják a hatodik fázist. Ide tartoznak például azok a rákbetegek, akiknél már a daganat visszahúzódott. A hetedik fázisba osztották be az 55 év feletti tanárokat. A teljes 55 év feletti populációt a nyolcadik fázisban fogják beoltani. A kilencedik fázisban igényelhet vakcinát az összes többi tanár. A 45 év feletti lakosság került a tizedik fázisba. Az utolsó szakaszba pedig azok tartoznak, akik nem sorolhatóak egyetlen kivételes csoportba sem.

Tehát az oltási program 11 fázisa röviden:

1. fázis: egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók, fertőzöttekkel kapcsolatban lévő egyházi személyek, az idősotthonok lakói és alkalmazottai, a mintavételi pontok dolgozói, valamint néhány súlyos beteg

2. fázis: 85 év felettiek

3. fázis: 75 év felettiek

4. fázis: 65 év felettiek

5. fázis: krónikus betegek súlyos megbetegedéssel

6. fázis: krónikus betegek kevésbé súlyos megbetegedésekkel

7. fázis: 55 év feletti tanárok

8. fázis: 55 év feletti lakosság

9. fázis: az összes többi tanár

10. fázis: a 45 év feletti korosztály

11. fázis: a 18 és 45 év közötti korosztály

Egyelőre nem tudni, mikor kerülnek sorra az egyes fázisok, Igor Matovič miniszterelnök szerint, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja az AstraZeneca vakcináját, akkor az utolsó szakasz már júniusban megkezdődhet. Úgy becsülte, hogy ha csak a Pfizer és a Moderna vakcinája lesz elérhető, akkor az utolsó csoport oltását talán csak augusztusban kezdhetjük el.

Címkék: fázisok, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.