2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2021. Május 18. 11:44, kedd | Sport
Forrás: NSO / Reuters

Japán egészségügyi dolgozók az Olimpiai játékok eltörlését sürgetik

Japán egészségügyi dolgozók az Olimpiai játékok eltörlését sürgetik

Az eredetileg tavalyi évre tervezett Tokiói Olimpia játékokat idénre tolták. Idén azonban ismét nehézségekbe ütközhet az ötkarikás játékok lebonyolítása.

A versenyen összesen hatezer tokiói egészségügyi dolgozó vállalna szolgálatot, de szakszervezetük szerint el kell halasztani a Játékokat, a koronavírussal regisztrált esetek száma ugyanis növekvő tendenciát mutat. Erről a Reuters hírügynökség számolt be elsőként.

„Erősen ajánljuk a tokiói vezetőségnek, hogy ismertesse a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a nyári játékok megrendezésének nehézségeit, és közölje vele, hogy törölni kell az olimpiát,” írta május 14-i levelében a szervezet Szuga Josihide miniszterelnöknek. A levelet hétfőn hozták nyilvánosságra. „A kórházak teljes erőbedobással küzdenek a koronavírussal, nincs szabad kapacitásuk.”
Az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma Tokióban, több kerületben is a kórházi férőhelyek hiányával küzdenek. Az egészségügyi szervezetek harmadfokú vészhelyzet elrendelését sürgetik, és felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári hőségben megugorhat a halálesetek száma.

Ami aggodalomra adhat okot, az igazából nem az aktív fertőzöttek száma (3680), hanem a súlyos eseteké (1235), ami a járvány kezdete óta az eddig legmagasabbra mért érték. A japánok attól tartanak, hogy a külföldiek érkezésével exponenciálisan nőne a betegek száma. A szigetországot emellett éles kritika érte az oltási kampány miatt, Japán lakosságának ugyanis csak 3,5%-a kapott már vakcinát.

A múlt héten több nagyvárosban, köztük Tokióban kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet, emiatt a bárok, éttermek és minden olyan létesítmény, amelyben alkoholt szolgálnak fel, zárva tartanak. Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.
Az olimpia elvileg július 23-tól augusztus 8-ig tart majd. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 09. 10:46, hétfő | Sport

Sinner nyerte a US Open-t

Ebben az évezredben csak a svájci Roger Federernek és a szerb Novak Djokovicnak sikerült mindkét keménypályás Grand Slam-tornát megnyernie ugyanabban a szezonban.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.