2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 26. 21:35, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

Jön a második influenzahullám

Jön a második influenzahullám

Az orvosok figyelmeztetnek, hogy ha valaki az előző hullámban már volt influenzás, az nem jelenti azt, hogy nem kaphatja el újra.

Az orvosok az influenzajárvány második hullámának tetőzésére számítanak a napokban, január végén, illetve február elején. Ezt csütörtökön a báni kórház tüdőgyógyásza, Ľubica Schutová mondta.

„A jelenlegi járványt olyan influenza-altípusok okozzák, amelyekre a déli féltekén végzett megfigyelések alapján számítani lehetett, azonban mégis az elmúlt öt év legsúlyosabb influenzaszezonjának tartjuk” – magyarázta a doktornő.

Elmondása szerint az elmúlt két évben a koronavírus-járvány idején olyan hatékony járványügyi intézkedéseket vezettünk be, amelyek nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és más légúti vírusok ellen is megvédtek bennünket.

„Ez a tény az elmúlt két évben az influenza és az influenzaszerű betegségek alacsony előfordulását okozta a lakosság körében, így az emberek most kiszolgáltatottabbak lettek ezekre a betegségekre” – magyarázta.

Elmondása szerint a tesztelés továbbra is fontos az új koronajárvány miatt. „Egy, azonos mintából megállapítható a COVID-19 és az influenzavírus együttes jelenléte. Ez nemcsak a betegség terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hanem azért is, mert a COVID-19 kezelésére olyan vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek akkor a leghatékonyabbak, ha a páciens azt a tünetek jelentkezése után a lehető leghamarabb, öt napon belül megkapja” – magyarázta az orvos.

Címkék: influenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.