2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 06. 18:57, szerda | Világ
Forrás: cas.sk

Jóváhagyta a WHO a malária elleni vakcinát

Jóváhagyta a WHO a malária elleni vakcinát

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az új oltóanyag több tízezer fiatal életét mentheti meg a közeljövőben. Ez elsősorban Afrikát érinti – tájékoztat a BBC.

A Ghánában, Kenyában és Malawiban az RTS,S nevű vakcinával végrehajtott kísérleti programok sikere után az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, a vakcinát az egész szubszaharai Afrikában és más, közepesen vagy erősen maláriafertőzött régiókban is be kell vezetni.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója történelmi pillanatnak nevezte a vakcina alkalmazásának engedélyezését, elmondása szerint ezzel több tízezer fiatal élete menekül meg. A malária évente mintegy 230 millió megbetegedést, valamint 400 ezer ember halálát okozza, amelyeknek 95%-át Afrika jegyzi. Csak a 2019-es évben 260 ezer gyermek halt meg maláriában. A BBC beszámolója alapján a maláriának legalább 100 parazita faja létezik, a jóváhagyott RTS,S vakcina pedig a legagresszívabb, leghalálosabb fajt támadja meg: a plasmodium falciparumot.

A tesztek során kiderült, a vakcina 10-ből körülbelül négy maláriás esetet, 10-ből három súlyos esetet előzhet meg. A vérátömlesztésre szoruló gyermekek száma harmadával csökkenhet. Az egyetlen negatívumot az jelentheti, hogy a vakcina csak a negyedik adag után éri el maximális hatékonyságát, ez pedig sok szkeptikus hangját erősítette fel. Az első hármat egy hónapos különbséggel, öt, hat és hét hónapos korban kell beadni, az utolsó emlékeztető oltásra pedig 18 hónapos kor körül van szükség.

Címkék: malária, vakcina, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.