2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 28. 23:41, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Jövő héttől már a Dunaszerdahelyi járás is piros besorolást kap

Jövő héttől már a Dunaszerdahelyi járás is piros besorolást kap

A romló járványügyi helyzet elérte a Dunaszerdahelyi járást is, így jövő hét hétfőtől, azaz november 1-től a piros besorolásba kerülünk.

A fekete besorolást újabb járásokra terjesztették ki, így hétfÅ‘tÅ‘l már 24 régiós önkormányzat sorolható a harmadfokú vészriasztást jelentÅ‘ kategóriába. Huszonkilenc járásban másodfokú vészriasztás, azaz bordó besorolás lesz érvényben, a piros és a narancssárga besorolást pedig 8-8 járás kapja meg. A pillanatnyilag legenyhébb besorolású csoportba továbbra is kvalifikálta magát a fÅ‘város öt járása, emellett három magyarlakta terület: a galántai, a komáromi és a vágsellyei. EbbÅ‘l logikusan következik, hogy a többi déli járás kiszorult a narancssárga kategóriából. A piros besorolás hétfÅ‘tÅ‘l a Dunaszerdahelyi, a Lévai és az Érsekújvári járásokban lesz érvényben. Bordó stemplit kap Kassa négy városrésze, Kassa-vidék, Nagykürtös, Nyitra, Rozsnyó, Szenc, TÅ‘keterebes és másik 29 járás.

A legszigorúbb intézkedésekkel operáló fekete besorolást három magyarlakta járás kapta meg a COVID-térkép alapján. Ezek: Losonc, Nagymihály és Rimaszombat.

Szerdán Eduard Heger kormányfÅ‘ felszólította az 50 évnél idÅ‘sebb lakosokat, hogy olttassák be magukat a COVID-19 betegség ellen. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb számban az oltatlanok kerülnek kórházba, a védÅ‘oltás pedig bizonyítottan a leghatékonyabb védelem a fertÅ‘zéssel szemben. „Az adott járás színe attól függ, hogy hány fertÅ‘zött állampolgár él ott. Nem annak alapján válik pirossá vagy bordóvá, hogy mi mit csinálunk itt Pozsonyban, hanem hogy hány pozitív eset van az adott járásban,” magyarázta a miniszterelnök, hozzátéve: azt, hogy egy járás fekete besorolást kapjon, akár már néhány tucatnyi lakos beoltásával is el lehet kerülni. Példaként Pozsonyt hozta fel, ahol a magas átoltottságnak köszönhetÅ‘en nem fenyeget a fekete besorolás, amelyre a legszigorúbb szabályok érvényesek. A kormányfÅ‘ szerint egyelÅ‘re azonban nem olyan rossz a helyzet, hogy a vállalkozók bérpótlásával kelljen foglalkozni, és a veszélyhelyzet újbóli bevezetését sem tervezik.

A szerdai kormányülést követÅ‘en Branislav Gröhling az iskolák helyzetérÅ‘l tájékoztatta a közvéleményt. A tárcavezetÅ‘ megismételte: jelenleg a tanulók 90%-a jár iskolába és mindössze tíz százalékuk tanul otthonról online(9%), illetve feladatlapok és telefonos konzultáció(1%) útján. Gröhling beszámolt a tesztelési rendszer adatairól is. Elmondása szerint az elmúlt hét során rekordszámú antigéntesztet végeztek el, ezeknek pedig csupán a 0,9%-kuk végzÅ‘dött pozitív eredménnyel. „Az iskolai dolgozók 1,4 százaléka és a tanulók 0,7 százaléka fertÅ‘zött,” tette hozzá. Az antigéntesztelés az év végéig folytatódik. Gröhling ismételten pozitívan szólt az iskolák járványügyi helyzetérÅ‘l, és mivel egyelÅ‘re nem alakultak ki vírus-gócpontok, az országos bezárás sem fenyegeti az oktatásügyet. „Az iskolák még a fekete járásokban is nyitva vannak, csupán az egyes osztályokban szünetel a tanítás,” zárta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.