2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Június 11. 15:00, csütörtök | Világ
Forrás: europskenoviny.sk, reuters

Július 1-től nyitná külső határait az EU

Július 1-től nyitná külső határait az EU

Josep Borrell az EU külügyi és biztonsági főképviselőjének elmondása szerint a koronavírus-járvány miatt lezárt külső határokat július 1-től lehetne fokozatosan kinyitni - írja az europskenoviny.sk

A főképviselő a fokozatos és részleges határnyitást részesítené előnyben. Tehát, csak olyan országok esetében enyhítenének a beutazási korlátozásokon, ahol a járványhelyzet ezt elhetővé teszi.

A jelenlegi rendelet szerint június 15-ig csak elengedhetetlen esetekben lehet átlépni az Unió határait, de több ország jelezte, hogy meghosszabbítaná a határzárat július végéig.

Korábban Ylva Johansson az EU belügyeiért felelős biztosa úgy nyilatkozott, hogy a schengeni térségben legkésőbb június végén állhat vissza a rend. A koronavírus terjedésének megállítása érdekében az térség 26 állama állította vissza határain az ellenőrzést.

Időközben Lengyelország is bejelentette, hogy június 13-tól megnyitja határait. A nyitás egyelőre az EU országaira vonatkozik - közölte a Reuters. Tehát szombattól Magyarország, Ausztria és Csehország után Lengyelország irányába is korlátozások nélkül elhagyhatjuk az országot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.