2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 09. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: tasr

Kanyarós lett két gyerek Pozsonyban, kórházba kerültek

Kanyarós lett két gyerek Pozsonyban, kórházba kerültek

Szlovákiában legutóbb 2019-ben jelentettek kanyarós megbetegedést, akkor 318 eset volt.

Pozsonyban két kanyarós esetet jelentettek kisgyermekeknél - egy kétévesnél és egy kilenc hónaposnál. Mindkét gyerek kórházba került. A betegség további terjedését még nem erősítették meg.

Ján Mikas, a Szlovák Köztársaság tisztifőorvosa rámutatott, hogy az érintett gyerekek a rendszeres kötelező oltás keretében még nem kaptát meg a kanyaró elleni védőoltást életkoruk vagy orvosi ellenjavallatok miatt.

„Az első esetben a betegség külföldről történő behozataláról volt szó. A második eset nyilvánvalóan járványügyi összefüggésben történt, a fertőzés valószínűleg az Országos Gyermekbetegségek Intézete (NÚDCH) pozsonyi gyermekügyeletén történt január 18-án, 19:30 óra után” – mondta a tisztifőorvos.

A Közegészségügyi Hivatal ezért arra kéri azokat a szülőket, akik a fent említett időpontban oltatlan vagy nem teljesen beoltott gyermekkel tartózkodtak az ügyeleten, figyeljék gyermekük egészségi állapotát. A megfázáshoz hasonló tünetek - nátha, orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, laza széklet, később láz, piros kiütések megjelenése - esetén lépjenek kapcsolatba a gyermek kezelőorvosával.

A kanyaró az egyik legsúlyosabb gyermekkori vírusos betegség. Súlyossága elsősorban a gyakori szövődményekben rejlik, mint például a tüdő, a hörgők, a fül és a központi idegrendszer gyulladása. A betegség a levegőben gyorsan terjed, különösen a nem oltott személyek között. A betegség lappangási ideje 8-15 nap, átlagosan tíz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.