2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Január 05. 13:44, szerda | Kultúra
Forrás: felvidék.ma / SZMPSZ

Kárpát-medencei helyesírási verseny: január 16-ig lehet jelentkezni

Kárpát-medencei helyesírási verseny: január 16-ig lehet jelentkezni

Tizenötödik alkalommal szervezik meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt, amelynek idei jelentkezési határideje január 16.

A versenyre minden szlovákiai magyar alapiskola 7-8. és a nyolcosztályos gimnáziumok 2-3. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek. A szlovákiai versenyt az SZMPSZ bonyolítja le. „A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás, a tehetséges tanulók és a fejlesztő pedagógusok közötti Kárpát-medencei kapcsolatok támogatása. Célja továbbá a továbbtanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges helyesírási készség fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése, a helyesírási problémaérzékenység, valamint a digitális írástudás fejlesztése is,” áll az SZMPSZ oldalán.

A verseny a Magyar Nyelvtudományi Társaság, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar égisze alatt zajlik. Az itteni szervező a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, társszervező pedig az SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmánya és az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola.

„A járványhelyzet miatt az idei válogatókat, valamint a döntőt is csak online formában rendezik meg. A verseny egy egyéni írásbeli feladat lesz. A résztvevők a verseny helyszínén évfolyamonként és kategóriánként más-más digitális helyesírási feladatlapot töltenek ki egy központilag megadott online felületen,” olvasható a pedagógusszövetség közleményében.

Az iskolák a központi versenyszervezők által a honlapon megadott felületen egy online adatlap kitöltésével tudnak benevezni a következő honlapon. A kép alatti Regisztráció menüre kattintva megtalálható a Határon túli intézmény: Felvidék.

Az alábbi linkre kattintva közvetlenül is elérhető a regisztráció.

A szervezők meghosszabbították a versenybe való jelentkezés időtartamát. Az új időpont január 16-a, eddig várják a versenyzők nevezését.
További részleteket az SZMPSZ honlapján olvashatnak.

Forrás: szmpsz / felvidék.ma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.