2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 20. 00:07, szerda | Koronavírus
Forrás: HVG

Katasztrofális állapotok uralkodnak a romániai kórházakban és halottasházakban

Katasztrofális állapotok uralkodnak a romániai kórházakban és halottasházakban

Újabb szomorú rekordot tudhat maga mögött Románia – csak tegnap 18 863 új esetet regisztráltak és 561 halálos áldozatot szedett a koronavírus. A kórházak és a halottasházak az összeomlás szélén.

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán – jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

Emilian Popovici, a román járványügyi társaság elnöke felhívta a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy egy hét alatt többen hunytak el koronavírusban vagy annak szövÅ‘dményeiben, mint az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben. Romániában már három hónapja 1,1-es reprodukciós ráta van, amely azt mutatja, egy fertÅ‘zött hány embernek adja át a vírust. Popovici szerint már a két hét is sok lett volna, véleménye szerint a döntéshozóknak ideje szigorítaniuk a korlátozásokon.
Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenÅ‘tt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványügyi helyzet további romlása. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdÅ‘lt a fertÅ‘zési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertÅ‘zést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát.

Az elmúlt 24 órában 561-en haltak meg koronavírusban vagy annak szövÅ‘dményeiben. Ez nyolcvan százalékos növekedés a kéthetes mozgóátlaghoz képest. Az Euronews beszámolója szerint arányosan Romániában halnak meg naponta a legtöbben. A kórházakban csaknem húszezer embert ápolnak éppen, közülük 1805 embernek jutott hely az intenzív osztályokon.

Címkék: koronavírus, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.