2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 25. 09:52, kedd | Világ
Forrás: cas.sk

Kazahsztán figyelmeztette a polgárokat: nincs semmi romantikus az ukrán háborúban

Kazahsztán figyelmeztette a polgárokat: nincs semmi romantikus az ukrán háborúban

A kazah állampolgárokat hazájukba visszatérve többéves börtönbüntetés fenyegeti, ha részt vesznek az ukrajnai harcokban - figyelmeztetett hétfőn a kazah külügyminisztérium.

A TASR az AFP hírügynökségtől vette át a jelentést. A figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy egy kazah diák az egyik közösségi oldalon bejelentette, hogy Ukrajnába ment, hogy egy orosz zsoldoscsoport, a Vagnerovszki soraiban harcoljon. Aibek Smadiyarov kazah diplomáciai szóvivő szerint "semmi romantikus" nincs abban, hogy valaki csatlakozott a harcokhoz. "Srácok, ez nem a mi háborúnk" - szólított fel. Hozzátette, hogy minden állampolgár, aki fontolgatja, hogy részt vesz az ukrajnai harcokban, Kazahsztánban öt-kilenc év börtönbüntetésre számíthat, mert ezzel bűncselekményt követ el.

A Telegram platformon megjelent videóban a fiatalos külsejű kazah azt állította, hogy ő csatlakozott a wagneristákhoz, és ragaszkodott ahhoz, hogy "senki sem rabolta el". Azt mondta, hogy 23 éves, és a szibériai Tomszk városában tanult.

Kazahsztánnak van a leghosszabb szárazföldi határa Oroszországgal, és tömegesen fogadta az úgynevezett részleges mozgósítás elől menekülő oroszokat. A háború diplomáciai, a nemzetközi jogot tiszteletben tartó megoldását sürgette. Az ukrajnai háború 2022. február végi kezdete óta a kazahsztáni, üzbegisztáni, kirgizisztáni és tádzsikisztáni média több tucat állampolgáruk haláláról számolt be, akik közül néhányan orosz börtönökből kerültek ki - írja az AFP.

forrás: cas.sk

Címkék: Kazahsztán, orosz, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.