2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Szeptember 08. 14:57, péntek | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Két szlovák került a legjobb 10 közé a közgazdasági olimpián

Két szlovák került a legjobb 10 közé a közgazdasági olimpián

14 ország diákjai mérték össze közgazdasági tudásukat és pénzügyi ismereteiket Pozsonyban.

A közgazdasági olimpia nemzetközi fordulójára szeptember 5-6. között került sor a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen. A 14 ország diákjai mérték össze közgazdasági tudásukat és pénzügyi műveltségüket. Az eseményen közel 70 fiatal közgazdász vett részt. A legjobb 10 közé két szlovák diák is bekerült. Ezt Monika Budzák, a szlovákiai gazdasági olimpia igazgatója jelentette be pénteken.

A versenyzők a rendezvény első napján írásbeli tesztet töltöttek ki. Szlovákiát öt diák képviselte, egyikük a hetedik, másikuk a kilencedik helyen végzett.

"A tesztelésen kívül a versenyzőknek érdekes kísérőprogramjuk volt: látogatás a Szlovák Nemzeti Bankban, találkozás a mentorokkal, idegenvezetés Pozsony történelmi belvárosában és panelbeszélgetés az INESS, a PwC Slovakia, a Közgazdasági Alapkezdeményezés és a GELi képviselőivel. A rendezvény végén Ivan Mikloš közgazdász, volt pénzügyminiszter tartott vitaindító előadást" - mondta Budzák.

Az eseményen részt vettek a Cseh Köztársaság, Magyarország, Örményország, Görögország és Grúzia nagykövetségeinek képviselői is. A Gazdasági Olimpia nemzetközi döntőjének a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézete (INESS) adott otthont a Cseh Gazdasági Oktatási Intézettel (INEV) együttműködésben.

A Gazdasági Olimpia 2016-ban indult Csehországban, egy évvel később pedig az INESS Intézet hozta el a versenyt Szlovákiába. Azóta az olimpia más európai és ázsiai országokra is kiterjedt, és az elmúlt tanévben összesen több mint 70 000 versenyző vett részt rajta. A 2022/2023-as tanévben Szlovákiából 14 400 diák csatlakozott az olimpiához.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.