2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Június 25. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: TASR

Kilenc országból importálunk szemetet

Kilenc országból importálunk szemetet

Szlovákia 9 európai országból importál hulladékot, a legtöbbet Ausztriából - írja a TASR. A hulladék nagy része Rohožníkra kerül, ahol a helyi cementgyárban hasznosítják.

A TASR kérte ki a határon átívelő hulladékszállításról szóló határozatokat. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Horvátországból, Magyarországról, Svájcból, Csehországból, Szlovéniából, Olaszországból, Németországból és Belgiumból is érkezett az országba hulladék 2019-ben. A hulladék nagyobb részét energia előállítására használják fel, tehát elégetik. A Szlovákiába érkező hulladékot országszerte használják a különböző üzemek energiatermelésre.

A legnagyobb mértékben éghető és kevert hulladékot importáltunk, de építési törmeléket, festékeket, lakkokat és műanyagokat is.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter a TASR-nek egy hónappal ezelőtt nyilatkozta, hogy be szeretné tiltani a hulladék importját. Meg szeretné változtatni a hulladékokról szóló törvényt is, melynek szövege szerinte nem egyértelmű, mert tiltja is a hulladék importját, de meg is engedi, ha a behozott hulladék hasznosításra kerül.

Nyitókép: rmagazin.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.