2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 11. 09:54, szombat | Helyi
Forrás: TASR, topolcianky.sk

Kistapolcsány: Magyar híveket is várnak a hagyományos búcsújárásra

Kistapolcsány: Magyar híveket is várnak a hagyományos búcsújárásra

Hétvégén rendezik meg a Skapulárés Boldogasszony hagyományos búcsúünnepét Kistapolcsányban. Közép-Európa egyik legrégebbi búcsújáról van szó, idén 334-edik alkalommal találkoznak itt a szlovák és magyar zarándokok.

A búcsút az ún. triduum, vagyis a három napos lelki felkészülés előzi meg. A fő program szombaton, július 11-én veszi kezdetét. Szlovák és magyar nyelvű keresztutat és szentmiséket is tartanak majd a hétvége mindkét napján. A szombat esti istentiszteletet Székely János, a Szombathelyi egyházmegye püspöke fogja celebrálni. A szombati program része lesz az új skapulárés tagok felvétele is.

A kistapolcsányi búcsú története a 17. századig nyúlik vissza. A búcsújárás eredete Rákóczi Erzsébet nevéhez kötődik, aki a török legyőzése miatti hálából elzarándokolt a Szentföldre. Később XI. Ince pápa engedélyezte neki, hogy a kistapolcsányi birtokán megalapíthassa a Kármelhegyi Boldogasszony Társulatot, és jóváhagyta az évenkénti búcsújárást is. Az első ilyen búcsúra 1686. július 16-án, Skapulárés Boldogasszony ünnepén került sor, azóta minden évben megtartják.

A búcsú programja ide kattintva elérhető.

Nyitókép: moravce24.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.