2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 21. 18:30, kedd | Helyi
Forrás: webnoviny.sk

Klub 500: 60 ezer munkahely van veszélyben

Klub 500: 60 ezer munkahely van veszélyben

A Klub 500 tagjai keddi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy 60 ezer munkahely sorsa forog kockán. Ha az állam nem nyújt segítő kezet a munkaadóknak, augusztusban megkezdődnek az elbocsátások - állítják.

A szervezet felszólította Igor Matovič kormányfőt, hogy ne akadályozza a munkahelyek megőrzését célzó intézkedéseket. „Szlovákia a második világháború óta a legnagyobb válság elébe néz, a cégeknek pedig kezd elfogyni az erejük” – hangsúlyozta a szervezet.

A Klub 500 arra figyelmeztet, hogy csak a tagjaik közül (munkaadók, akik legalább 30 ezer embert alkalmaznak) 5000 munkahely megszűnése lesz elkerülhetetlen, ami az alkalmazottak 15%-át teszi ki.

Tibor Gregor, a szervezet vezetője elmondta, a munkahelyek 3 százaléka van veszélyben, ami 60 ezer munkahely végét jelentheti. „Ha a gazdaság állapotából indulunk ki, ahol 1,9 millió ember a magánszektorban dolgozik, akkor az optimista nézőpont szerint a munkahelyek 3%-a van veszélyben, tehát legalább 60 ezer munkahely szűnhet meg” – figyelmeztet Gregor.

Vladimír Soták, a szervezet elnöke kifogásolta, hogy a munkahelyek fenntartására igényelhető állami támogatás összege nem emelkedett. Pozitívan értékeli, hogy meghosszabbították az igénylés határidejét, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormán többször is elutasította a munkaadók emelésre irányuló kérelmét.
Soták úgy véli, itt az ideje, hogy a koalíció az igazán fontos dolgokkal foglalkozzon, mert a magánszektor az, amely a jövőben megtölti az államkasszát.

A szervezet azt kéri, duplázzák meg a támogatás összegét – maximum 1100 euró jusson egy alkalmazottra. A különbséget pedig visszamenőleg is fizesse ki az állam. A Klub 500 szerint a jelenlegi támogatás 11 és 35 százalék között fedezi a személyes kiadásokat, ami nem fedezi a kötelező elvezetéseket sem a szociális, illetve egészségügyi biztosítóba.

Soták élesen bírálta a miniszterelnököt, szerinte Matovič úgy érzi, övé az egész ország.

Nyitókép: TASR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.