2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2020. December 02. 13:53, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Kormány: A kannabidiol lekerülhet a pszichotróp anyagok listájáról

Kormány: A kannabidiol lekerülhet a pszichotróp anyagok listájáról

A szlovák Egészségügyi Minisztérium törvénymódosító javaslatát, amely szerint a kannabidiolt (CBD) le kellene venni a pszichotróp anyagok listájáról, szerdai ülésén a szlovák kormány elfogadta.

A minisztérium azzal indokolta javaslatát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ártalmatlan szerről van szó, amely nem okoz függőséget és az ENSZ egyezmények listáján sem szerepel. Ugyanakkor az ENSZ lista bővülni fog két első csoportba tartozó kábítószerrel, hét első csoportba tartozó pszichotróp anyaggal és két harmadik csoportba tartozó pszichotróp anyaggal.

Ezt az Egyesült Nemzetek Kábítószerügyi és Bűnügyi Bizottságának 63. ülésén meghozott döntés írja elő. A következő anyagokról van szó: crotonylfentanyl, valerylfentanyl, szintetikus kannabinoid AB-FUBINACA, alfa- pyrolidínhexanon, DOC hallucinogén anyag, N-etylhexedron (ismertebb nevén Henrik), Hexen, HEX és az MDPHP (ismertebb nevén firewall), továbbá például az etizolam vagy flualprazolam A törvénymódosítás célja az ellenőrző mechanizmusok megerősítése, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi ENSZ egyezmények követelményeinek, illetve az európai joggal való összehangolás. Az egészségügyi tárca úgy gondolja, hogy a CBD kivonása a listáról pozitív befolyással lesz a kozmetikumokkal összefüggő vállalkozói közegre és ezáltal megnőhet a munkalehetőségek száma. A kozmetikumoknál gyakran használt szerről van szó, amely, ha engedélyezve lesz, leegyszerűsödik a piacra dobás, kiállítás és beszállítás folyamata is.

Címkék: CBD

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.