2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 14. 23:14, szerda | Koronavírus
Forrás: AFP

Koronavírus: óriási gócpont jött létre Ázsiában

Koronavírus: óriási gócpont jött létre Ázsiában

Indonézia a szerdai napon első alkalommal jelentett 54,000 feletti napi regisztrált fertőzöttet. A magas szám miatt így az ország lett Ázsia új gócpontja.

Indonézia a fertőzöttek számában megelőzte Indiát, ahol a magas értékek az elmúlt napokban már csökkeni kezdtek. A rossz hírről az AFP hírügynökség adott tájékoztatást. Egy hónappal ezelőtt a napi fertőzöttek száma 8000 körül mozgott Indonéziában, míg a legrosszabb eredményeket produkáló Indiában naponta 39000 új fertőzöttet regisztráltak. A legsúlyosabb időszak májusban volt, a Föld második legnépesebb országában ekkor napi 400,000 új fertőzöttet jelentettek. Az AFP szerint a lockdown megállította a járványügyi helyzet romlását, és az oltási kampány tempójának növelése is segített.

Az indonéz hatóságok a Jáván és Balin terjedő delta variáns agresszív terjedése miatt aggódnak. A szigeteken azonnal részleges lockdownt alkalmaztak, bezárták a vallási találkozóhelyeket, a bevásárlóközpontokat, a parkokat és az éttermeket is. Budi Gunadi Sadikin egészségügyi miniszter szerint a 120,000 létrehozott kórházi ágyból már 90,000 foglalt. Ami aggodalomra adhat okot, hogy a legkevesebb szabad betegágy pont azokban provinciákban van, ahol a delta variáns gyors sebességgel terjed.

„Valószínűleg a járvány még júliusban is erősödni fog,” figyelmeztetett Pandu Riono járványügyi szakértő, az Indonéz Egyetem professzora. Hozzátette, szerinte a jelenlegi járványellenes intézkedések nem megfelelőek és nem elég szigorúak. „A delta variáns esetében kétszer akkora óvatosságra és szigorra van szükség,” mondta a szakember. Az indonéz egészségügyi tárca a szerdai napon 54,517 új fertőzöttet és 991 halálesetet jelentett. A kormány célja, hogy az ország 270 milliós lakosságából legalább 181 millió megkapja a koronavírus elleni oltást. A számok azonban elkeserítőek: egyelőre mindössze 15,6 millióan kapták csak meg a vakcina mindkét adagját, ami a cél nem egész tíz százalékát jelenti. Az ottani kormány összesen 137,6 millió oltóanyagot rendelt a Sinovac, az AstraZeneca és a Moderna cégektől, ami nagyjából 69 millió lakos beoltására elegendő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.