2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. November 06. 14:18, szombat | Koronavírus
Forrás: HVG

Koronavírus: Szlovénia is szigorít

Koronavírus: Szlovénia is szigorít

Hétfőtől komolyabb szigorításokat vezet be Szlovénia. A hírről a szlovén közszolgálati televízióban számoltak be először. A kormány új rendeletei elsősorban a tömeges és családi rendezvényeket érintik.

Mostantól tilos lesz Szlovéniában esküvÅ‘ket tartani, és több más tömeges, valamint családi rendezvény kapott stoppot. Kivételt csak azok a sport-, kulturális és egyházi rendezvények képeznek, amelyek ülÅ‘helyesek, és amelyeken a résztvevÅ‘k egy üres széket hagynak egymás között. A vendéglátóhelyek reggel 5 és este 10 között működhetnek, csak ülÅ‘vendégeket szolgálhatnak ki, így az éjszakai szórakozóhelyek logikusan bezárnak.

Továbbra is kötelezÅ‘ a Covid-igazolványok használata minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenÅ‘rzés során pedig személyi igazolványt is fel kell mutatni. A védettségi igazolás a korábbi 15 év helyett hétfÅ‘tÅ‘l 12 éves kortól lesz kötelezÅ‘. Az élelmiszerboltokban korlátozzák az egyidÅ‘ben benn tartózkodó vásárlók számát. A maszkok közül sem lehet mostantól bármelyiket hordani: hétfÅ‘tÅ‘l csak az ötrétegű FFP2-est, valamint a háromrétegű orvosi maszkokat lehet viselni.

A tegnapi napon 3662 új koronavírus-fertÅ‘zöttet regisztráltak az országban, a fertÅ‘zés következtében 14 Covid-beteg halt meg. Kórházban 748 beteget ápolnak, 175-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 194 602 -en kaptak védÅ‘oltást, közülük 1 124 168-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

„Pénteken Ausztria, Horvátország és Románia is új járványügyi intézkedéseket jelentett be. Magyarországon, bár erre szólított fel számos szakember, egyelÅ‘re nincs szó újabb szigorításokról a múlt héten közöltekhez képest. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt is kijelentette, hogy semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertÅ‘zéstÅ‘l, csak az oltás, az oltási program azonban igen lassan halad: hetek óta csak 2-4 ezer embernek adják be az elsÅ‘ adag vakcinát, így az Å‘ számuk még mindig nem érte el a 6 milliót,” írja a HVG.

Címkék: koronavírus, szlovénia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.