2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Július 19. 01:36, kedd | Koronavírus
Forrás: samorin.sk • Közegészségügyi Hivatal

Közegészségügyi Hivatal • Védekeznünk kell a koronavírus ellen!

Közegészségügyi Hivatal • Védekeznünk kell a koronavírus ellen!

Továbbra is az oltás, a maszk és az FFP2-es reszpirátor jelenti a leghatékonyabb védelmet a koronavírus okozta covid-19 megbetegedés ellen - írja közleményében a Közegészségügyi Hivatal.

Azt is ajánlják a közegészségügyi szakemberek, hogy mindenki fontolja meg, részt vesz-e tömegrendezvényeken, és óvatosságra int a nyaralás alatt is.
„Ha egy beoltott személy találkozik a SARS-CoV-2 koronavírussal, az immunrendszere felismeri, és képes felvenni vele a harcot” – mondta Ján Mikas országos tiszti fÅ‘orvos. Mikas azt is tanácsolja, aki teheti, jól szellÅ‘zÅ‘ helyen, lehetÅ‘leg a szabadban tartózkodjon, és tartson kellÅ‘ távolságot másoktól. Azt tanácsolja, folyamatosan szellÅ‘ztessük a helyiségeket.

„Ha nem lehetséges biztonságos távolságot tartani a többi embertÅ‘l, javasoljuk a megfelelÅ‘en felhelyezett FFP2-es szájmaszk vagy legalább az eldobható sebészeti maszk viselését” – mondta Mikas. Az országos tiszti fÅ‘orvos szerint legalább 40-60 másodpercig tartó, gyakori és alapos kézmosás és alkoholos kézfertÅ‘tlenítÅ‘ használata szintén csökkentheti a megfertÅ‘zÅ‘dés kockázatát.

„Mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat. A vírus a szemen, az orron vagy a szájon át juthat be a szervezetbe” – figyelmeztetett Mikas. Hangsúlyozta, alaposan vegyük fontolóra, hogy részt veszünk-e olyan rendezvényeken, ahol több ember van, és legyünk óvatosan a nyaralás alatt is, figyeljük az aktuális járványügyi helyzetet. Mikas figyelmeztetett, aki a COVID-19-re jellemzÅ‘ tüneteket észlel magán, azonnal értesítse a kezelÅ‘orvosát.

„Akinél beigazolódik a fertÅ‘zés, vagy a betegségre jellemzÅ‘ tünetei vannak, maradjon otthon, és tartson távolságot a vele egy háztartásban élÅ‘ktÅ‘l” – mondta az országos tiszti fÅ‘orvos. Emlékeztetett, hogy a megfelelÅ‘en felhelyezett reszpirátor a betegség alatt is jelentÅ‘sen csökkenti a fertÅ‘zés továbbadásának kockázatát. A szakember hozzátette, a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek, ha tehetik, ne csúcsidÅ‘ben menjenek bevásárolni, és ha lehetséges, ilyenkor ne szálljanak buszra, vonatra, villamosra.

ÍME A KH KÖZLEMÉNYE (LINK)

Forrás: samorin.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.