2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 06. 22:04, hétfő | Világ
Forrás: Noviny.sk

Közel háromezerre nőtt a törökországi földrengés áldozatainak száma

Közel háromezerre nőtt a törökországi földrengés áldozatainak száma

Több mint 3000 ember vesztette életét a 7,8-as erősségű hétfő reggeli földrengésben Törökországban és Szíriában. A határ mindkét oldalán épületek sokasága dőlt össze.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök szerint ez volt a legerősebb földrengés 1939 óta. Később, nagyjából dél körül, egy másik, 7,5-ös erősségű földrengés sújtotta Délkelet-Törökországot.

A földrengést helyi idő szerint 4 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 2 óra 17 perckor) észlelték. Ankarától, Cipruson át Libanonig, a Gázai övezetig és Kairóig is érezni lehetett a rengéseket.

Az epicentrumot a törökországi Gaziantep városától északra határozták meg. A katasztrófa során legalább 130 épület dőlt össze Malatya tartományban. A török ​​hatóságok szerint legalább 20 utórengést rögzítettek a földrengést követően, a legerősebb elérte a 6,6-os értéket a Richter-skálán. Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a Twitteren közölte, hogy azonnal kutató- és mentőcsapatokat küldtek az érintett területekre. "Reméljük, hogy a lehető leghamarabb, a lehető legkevesebb veszteséggel győzzük le ezt a katasztrófát" - írta posztjában.

A Török Állami Katasztrófa- és Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (AFAD) szerint 1762-en haltak meg, és több mint 11 ezren megsérültek a törökországi földrengésekben. A szíriai egészségügyi minisztérium közlése szerint 593-an haltak meg és 1411-en megsérültek a kormány kezében lévő területeken.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök gyászhelyzetet hirdetett az országban a pusztító földrengés áldozatainak emlékére. Hét napig tart majd az állami gyász Törökországban.

Szlovák áldozata egyelőre nincs a katasztrófának.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.