2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 24. 00:35, szerda | Világ
Forrás: HVG.hu

Közös klímavédelmi egyezmény született 150 ország részvételével

Közös klímavédelmi egyezmény született 150 ország részvételével

A szóban forgó egyezmény az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) középtávú stratégiája. Az eredeti cikk a HVG.hu portálon jelent meg.

A Földet sújtó három környezetvédelmi katasztrófa ellen fogadott el közös stratégiát ez ENSZ, áll a világszervezet 5. Közgyűlésének közleményében. A program célja, hogy a résztvevő 150 ország 2025-ig összehangoltan lépjen fel a globális felmelegedéssel, a légszennyezéssel és a biológiai sokféleség csökkenésének válságával szemben.
Sveinung Rotevatn norvég éghajlat- és környezetvédelmi miniszter, a közgyűlés elnöke a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „Együttműködünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a lépéseket, amelyek hozzásegítenek minket az éghajlatváltozás elleni fellépéshez, a biológiai sokszínűség megvédéséhez és a szennyezés csökkentéséhez.”

Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója pedig hozzátette: „El kell kezdenünk a szavakat cselekedetekre váltani az UNEA-5 után. S ez azt is jelenti, hogy támogatunk egy zöld helyreállítást a világjárvány után.”

Andersen elmondása szerint ez egy nagy löketet ad a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodáshoz, amelynek lényege, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző idők tükrében.
Rotevatn óvatosabbnak mutatkozott viszont azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy globális egyezményről tárgyaljanak a műanyagokkal okozott szennyezés terén. Mint fogalmazott: „Majd meglátjuk.”

Andersen ugyanezzel kapcsolatban méltatta Afrikát, mivel az 54 afrikai ország közül 34 már bevezetett valamilyen tilalmat a műanyagok használatára. Az ENSZ 193 tagállamából álló UNEA-t 2012-ben hozták létre az ENSZ Fenntartható Fejlődésről szóló Konferenciáján, ismertebb nevén a Rio+20-on, áll a HVG.hu cikkében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.